Mardin müzesindeki Sürekli Definesine ait madeni eserler
Metallic works belonging to the Surekli Treasure in The Mardin museum
- Tez No: 573913
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA ŞİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Müzecilik, Sanat Tarihi, Archeology, Museology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sürekli Definesi, Maden Sanatı, Madeni Eserler, Figür, Sfenks, Türk Sanatı, İslam Sanatı, Muskalık, Takı, Sikke, Envanter, Süsleme, Surekli Treasure, Mining Art, Metal Works, Amulet, Jewelry, Coin, Figure, Sphinx, Turkish Art, Inventory, Trim techniques
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
“Mardin Müzesindeki Sürekli Definesine Ait Madeni Eserler”konulu bu tez çalışmasında, Sürekli definesinde bulunan madeni el sanatı ürünleri tasnif edilerek detaylı bir şekilde incelenmiş olup; söz konusu sanat eserlerinin, mevcut diğer madeni eserlerle olan bağlantıları özellikle form, fonksiyon ve dönem özellikleri bağlamında benzer olan diğer eserlerle ilişkisi açısından incelenmiştir. Söz konusu tez çalışması, 7 bölümden meydana gelmektedir. 1. Bölümde tez çalışmasının tanımı, önemi, kapsamı, araştırmada izlenen yöntem, konu ile ilgili yayınlar, Mardin ilinin tarihi coğrafyası, Mardin'in kısa tarihçesi ve Mardin Müzesi hakkında genel bilgiler verilmiştir. 2. Bölümde“Maden Sanatı Tarihine Genel Bir Bakış”ana başlığı ile İslam Öncesi Türk Maden Sanatı, Erken İslam Maden Sanatı, Emevi, Abbasi, Karahanlı, Büyük Selçuklu, Anadolu Selçuklu, Artuklu dönemi ve diğer İslami Devlet veya Beyliklere ait maden sanatı hakkında genel özellikler çerçevesinde analoji yapılmak suretiyle tarihi bilgiler verilmiştir. 3. Bölümde, İslami dönem maden sanatında kullanılan maden yapım teknikleri ve maden süsleme teknikleri, ilgili kaynaklar ışığında açıklanmıştır. 4. Bölümde Sürekli definesinin bulunması ve Mardin Müzesine kazandırılması aşamaları, kazı sonucu bulunan define eserlerinin sayısal verileri Müzenin arşiv bilgilerinden de istifade edilerek fotoğraf ve belgeler ışığında anlatılmıştır. 5. Bölüm katalog kısmından meydana gelmekte olup; bu kısımda, Sürekli definesinde bulunan altmış bir adet madeni eser, Mardin Müzesi eser envanter defteri bilgileri doğrultusunda, fotoğraf ve çizimlerle belgelendirmek suretiyle detaylı bir şekilde anlatılmıştır. 6. Bölüm, Değerlendirme kısmından meydana gelmektedir. Bu kısımda, Sürekli definesinde bulunan eserlerin malzemesi, yapım tekniği, süsleme tekniği, konularında örnek eser seçilerek değerlendirilmiş olup; eserlerin analojisi yapılmıştır. 7. Bölümde Sonuç kısmı yer almaktadır. Bu bölümde, Sürekli Definesi Eserleri'nin Türk İslam Sanatları içerisindeki yeri ve önemi vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“Metallic Works belonging to the Surekli Treasure in the Mardin Museum”, the metal handicraft products found in the Surekli Treasure are classified and examined in detail and the relations of the aforementioned artworks with other existing metal works are examined especially in terms of their relationship with other similar works in the context of the characteristics of form, function and period. The thesis consists of 7 sections. In Section 1, the definition, importance, scope of the thesis, the method followed in the research, the related publications, the historical geography of Mardin, the brief history of Mardin and the general information about the Mardin Museum are given. In Section 2, historical information about the mining art belonging to Pre-Islamic Turkish Mining Art, Early Islamic Mining Art, Emevi, Abbasid, Karahanli, Great Seljuk, Anatolian Seljuk, Artukid period and other Islamic State or Principalities is given by analogy within the framework of general characteristics with the main title“General Overview of the History of Mining Art”. In Section 3, the mining manufacturing techniques and trim techniques used in Islamic period-mining art are explained in the lights of relevant resources. In section 4, the stages of finding of the Surekli treasure and of its acquisition to the Mardin Museum and the numerical data of the treasure works found as a result of the excavations are explained in the lights of photographs and documents by taking advantage of the archive information of the Museum. Section 5 consists of the part of catalogue and sixty-one metal works found in the Surekli Treasure are explained in detail by documenting them with photographs and drawings in line with the inventory book information of the Mardin Museum in this section. Section 6 consists of the part of evaluation. In this section, the material, manufacturing technique and trim technique of the works found in the Surekli treasure are evaluated by choosing the sample work and analogies of the works are made. Section 7 includes the part of conclusion. In this section, the place and importance of works of the Surekli Treasure in Turkish Islamic Arts are emphasized.