Development of commercial diplomacy: A comparative analysis of Turkish embassy in belgrade and Serbian embassy in Ankara
Ticari diplomasinin gelişimi: Türkiye Belgrad büyükelçiliği ile Sırbistan Ankara Büyükeçiliğinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 573912
- Danışmanlar: Prof. Dr. YILMAZ BİNGÖL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ticari Diplomasi, Elçilik, Uluslararası Ticaret, İdare, Türkiye, Sırbistan, Commercial Diplomacy, Embassy, International Trade, Administration, Turkey, Serbia
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Ülkeler arasındaki uluslararası ilişkilerin ve işbirliğinin araştırması, farklı bilim dallarındaki birçok bilim adamlarının dikkatini sürekli olarak çekmektedir. Ankara'daki Sırp ve Belgrad'daki Türk, iki elçiliğin idari ve işbirliği veriminin değerlendirmesi, uygulanan ticari diplomasi alanını açıklamaya çalışmaktadır. Bu araştırma üç farklı alanı kavrar: yönetim, ticari diplomasi ve uluslararası ticaret. Tüm bu alanların Büyükelçilik çalışmaları ile yakın bağı bulunmaktadır. Sırbistan ve Türkiye'nin gelişme düzeyinde bir birine zıt olduğunu göz önünde bulundurarak bu araştırma öncelikle bu iki ülkenin elçiliklerinin çalışmaları arasında bir karşılaştırma yapıp daha sonra elçiliklerin çalışması vasıtasıyla ticari diplomasinin alanını ve gelişimini açıklamayı amaçlamaktadır. Ticari diplomasi yeni bir alan olduğundan şimdiye kadar fazla incelenmediği için bu araştırma gelecek aynı konulu araştırmalar için referans bir eser olabilir. Ticari diplomasi bir yana, ülkelerarası ticaretle ilişkin sorular, bu ticaretin hacmi ve gidişatı, ikili ilişkilerinin mevcut durumunun göstergesi olacaktır. İşbu araştırma, nitelikli yöntem olarak anket ve uzman görüşmeleri kullanılarak akademik malzemeleri inceleyerek ülkelerarası ticari ilişkilerle ilgili resmi hükümet bilgileri esas alınarak yapılmıştır. Sırbistan ile Türkiye arasındaki uluslararası ticaret dünyasındaki diplomatik misyonlar tarafından yürütülen ticari diplomasi faaliyetlerinin keşfedilmesi, bu araştırmanın amacıdır. Bu araştırmanın ulaştığı sonuçlar, çalışmasında önemli bir avantaja sahip olduğu gelişmiş bir Türkiye ile, aksine, belirgin bir başarıyla ilerlemesini iyileştirip hızlandırmaya tüm mevcut araçları kullanan Sırbistan arasında gerçek bir dengesizliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The study of international relations and cooperation among countries is constantly attracting the attention of various scholars across different disciplines. Evaluation of the administrative and cooperative performance of two Embassies, Serbian in Ankara and Turkish in Belgrade seek to explain the field of commercial diplomacy used in practice. This research comprehends three different areas: administration, commercial diplomacy and international trade. All areas are closely bonded through the work of the Embassies. Having in mind that Serbia and Turkey stay on opposite level of development, this research aims to give first of all a comparison between the work of the embassies of these two countries, then through that work explain the field of commercial diplomacy and its development. As the new field has not been investigated deeply until now, the research can represent also a new reference for the area. With commercial diplomacy, questions of trade between countries, its amount and development will provide a wider picture of the current progress in the bilateral relations. The research has been done by using a qualitative method with questionnaires and expert interviews and by reviewing academic materials and using official government information regarding trade relations between countries. The aim of this research is to discover activities of the commercial diplomacy that are being executed from the diplomatic missions in the world of international trade between Serbia and Turkey. Results that this research show is a genuine disbalance between the two countries, where the developed Turkey has an important advantage in the work, in contrast to Serbia that uses all available means to improve and accelerate progress, with an obvious success.