Kök hücre nakli sonra uygulanan motivasyonel görüşmenin cinsel yaşantı, cinsel özbilinç ve cinsel öz yeterliğe etkisi
The effect of motivational interviewing after stem cell transplantation on sexual experience, sexual self-awareness and sexual self-efficacy
- Tez No: 573933
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KÖROĞLU ÇAMDEVİREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cinsel öz bilinç, cinsel öz yeterlik, cinsel yaşantı, kök hücre nakli, motivasyonel görüşme, Sexual self-awareness, sexual self-efficacy, sexual experience, stem cell transplantation, motivational interview
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Randomize kontrollü çalışma deseninde yürütülen bu çalışmanın amacı, kök hücre nakli sonrası uygulanan motivasyonel görüşmenin cinsel yaşantı, cinsel öz-biliç ve cinsel öz yeterliğe etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, Mayıs 2017- Şubat 2019 tarihleri arasında, İstanbul'da özel bir hastanede kemik ilği nakli ünitesinde kök hücre nakli yapılan hastalar ile yürütülmüştür. Araştırma örneklemini 31 müdahale ve 31 kontrol olmak üzere 62 hasta oluşturmaktadır. Araştırmacı, müdahale grubu hastalarına ilki taburcu edildikleri gün yüz yüze, sonraki 2. ve 3. görüşmeler ise taburculuk sonrası 1.hafta ve taburculuk sonrası 1. ay olmak üzere olmak üzere toplamda üç kez motivasyonel görüşme temelli danışmanlık hizmeti vermiştir. Kontrol grubu hastalarına rutin taburculuk eğitimi dışında dışında herhangi bir girişim uygulanmamıştır. Araştırmanın sonunda araştırmanın etik yönü nedeni ile kontrol grubuna son test sonrası motivasyonel görüşme uygulanmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında,“Sosyodemografik ve Cinsellik Özelliklerine İlişkin Veri Toplama Formu”,“Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği”, '' Cinsel Öz-Yeterlik Ölçeği''ve“Cinsel Öz- Bilinç Ölçeği”kullanılarak araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemiyle toplandı. Araştırma verileri, araştırmanın ilk günü ve taburculuk sonrası 1. ayda toplanmıştır. Araştırma da elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics 22 (IBM SPSS, Türkiye) programı kullanıldı. Araştırmaya katılan 62 hastanın 29'u 40 yaş altı iken, 33'ünün 40 yaş ve üzeri olduğu, 27'sinin erkek hasta, 35'inin kadın hasta olduğu ve yapılan nakil türüne bakıldığında 29'u allogeneik, 33'ü ise otolog hücre nakli olan hastalara yapıldığı saptanmıştır. Araştırma sonunda verilerin değerlendirilmesine bakıldığında motivasyonel görüşmenin cinsel yaşantı üzerine etkisi olduğu bulunurken, cinsel öz-bilinç ve cinsel öz-yeterlik üzerine anlamlı bir farklılık yaratmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which was conducted in a randomized controlled study design, was to determine the effect of motivational interview performed on stem cell transplantation on sexual experience, sexual self-awareness and sexual self-efficacy. The study was conducted with patients who underwent stem cell transplantation in a bone marrow transplantation unit in a private hospital in Istanbul between May 2017 and February 2019. The study sample is consisted 31 patients and 31 controls. The researcher provided motivational interview-based counseling services to the intervention group patients three times, the first on the day of discharge, the second and third interviews on the first week after discharge and the first month after discharge. No intervention other than routine discharge training was applied to the control group patients. At the end of the research, motivational interview was applied to the control group after the last test due to the ethical aspect of the research. In the collection of research data, Data Collection Form on Sociodemographic and Sexuality Characteristics,“Arizona Sexual Experiences Scale”, Sexual Self-Efficacy Scale ve and "Sexual Self-Consciousness Scale, which was prepared by the researcher by searching the relevant literature and containing the descriptive information of the patients using face to face interview method. Data were collected on the first day of the study and at the first month after discharge. Research findings obtained in evaluating IBM SPSS Statistics 22 for statistical analysis (SPSS IBM, Turkey) programs were used. Of the 62 patients who participated in the study, 29 were under 40 years old, 33 were 40 years and over, 27 were male, 35 were female, and 29 were allogeneic and 33 were autologous cell transplantation which was made. At the end of the study, it was found that while motivational interviewing had an effect on sexual experience, it did not create a significant difference on sexual self- awareness and sexual self-efficacy.