Antalya merkezinde kolyeli kumrunun (Streptopelia decaocto Frivaldszky, 1838) biyolojisi
Biology of eurasi̇an collared dove (Streptopelia decaocto Frivaldszky, 1838) in Antalya centrum
  1. Tez No: 573953
  2. Yazar: GAMZE AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ TABUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, İstilacı tür, Kentsel yaşam adaptasyonu, Kolyeli Kumru, Streptopelia decaocto 2019, 87 sayfa, Antalya, Invasive species, Adaptation of urban life, Dove Necklace, Streptopelia decaocto 2019, 87 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANTALYA MERKEZİNDE KOLYELİ KUMRUNUN (Streptopelia decaocto Frivaldszky, 1838) BİYOLOJİSİ Gamze AYTEKİN Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mehmet Ali TABUR Çalışma Eylül 2018– Haziran 2019 tarihleri arasında Kolyeli Kumrunun yaşam ve üreme alanlarından biri olan Antalya şehir merkezinde gerçekleştirilmiştir. Bireylerin populasyon yoğunluğu, günlük ve mevsimsel davranışları, yuva yeri seçim karakterleri, yuva çeşitleri, beslenme ve rekabet davranışları gözlemlenmiştir. Türün davranış ve populasyon takibi için nokta sayım metodu kullanılmıştır. Çalışma sonucunda Kolyeli Kumru (Streptopelia decaocto)'nun şehir yaşamına adaptasyonun yüksek olduğu, diğer türler ile teritoryum paylaşımında barışçıl bir davranış sergilediği belirlenmiştir. Ancak benzer beslenme davranışa sahip olan türler ile rekabet ettiği tespit edilmiştir. Yaşam alanlarında diğer kumru türlerine ve bazı ötücü kuş türlerine karşı dominant bir tür olduğu, uygun habitatlarda ise teritoryumunu genişlettiği ve yayılımının dağınık olduğu belirlenmiştir. Kuluçka süresinin 15 gün olduğu ve yumurtadan çıktıktan 21 gün sonra yuvadan ayrıldıkları tespit edilmiştir. İnsanla ve kent yaşamı ile iç içe olan bu türün yuvalarını genellikle çatılara, evlerin çıkıntılı kısımlarına ve en önemlisi klima motorlarının çıkıntılarına yapmayı tercih ettiği belirlenmiştir. Bu nedenle populasyon takibi ve sayısının kontrol altında tutulma çalışmaları yapılması, insan tür ilişkisi için önemli olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis BIOLOGY OF EURASİAN COLLARED DOVE (Streptopelia decaocto Frivaldszky, 1838) IN ANTALYA CENTRUM Gamze AYTEKİN Süleyman Demirel University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Mehmet Ali TABUR The study was carried out between September 2018 and June 2019 in Antalya city center, which is one of the living and breeding areas of Kolyeli Kumru. Population density, daily and seasonal behaviors, nest selection characters, nest types, feeding and competition behaviors of the individuals were observed. Point counting method was used for the behavioral and population monitoring of the species. As a result of this study, it was determined that the necklace dove (Streptopelia decaocto) had a high adaptation to the city life and showed peaceful behavior in sharing the teritorium with other species. However, it has been determined that it competes with species having similar feeding behavior. It is determined that it is a dominant species against other dove species and some songbirds in their habitats, and in appropriate habitats it extends its teritorium and its spread is scattered. The incubation period was 15 days and they were separated from the nest 21 days after hatching. Intertwined with human life and urban life, it is determined that the nest of this species prefers to build on the roofs, the protruding parts of the houses and most importantly the protrusions of the air conditioning motors. Therefore, it is thought that population tracking and number control studies will be important for human species relationship.