Kamu sermayeli bankalarda göreli etkinlik analizi: Türkiye bankacılık sisteminde bir uygulama
Public capital bank of relative in efficiency analysis: An application in Turkish banking system
- Tez No: 574008
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etkinlik Analizi, Kamu Bankaları, Göreli Etkinlik Analizi, Activity Analysis, State Banks, Relative Efficiency Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada; birçok girdi ve birçok çıktının bulunması halinde karar verme birimlerinin faaliyetlerinin ölçülmesinde kullanılan Göreli Etkinlik Analizi yöntemi incelenmiştir. Göreli Etkinlik Analizi'nde amaç az girdiyle maksimum olan çıktıyı üretebilen girdi-çıktı bileşimini bulmaktır. Ülkenin güçlü ekonomisinden bahsedebilmemiz açısından, o ülkede temeli iyi olan bir finansal sektörün varlığına gereksinim vardır. Finansal sektörü ele aldığımızda ise en temel yapı taşı olan bankalar karşımıza çıkmaktadır. Performansı yeterince sağlam, başarılı,etkin ve karlı bir bankacılık sisteminin var oluşu, ülke ekonomisinin refahı ve kalkınması açısından son derece önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study; Relative Efficiency Analysis method, which is used to measure the activities of the decision making units in case there are many inputs and outputs, is examined. In Relative Efficiency Analysis, the aim is to find the input-output combination that can produce the maximum output with less input. In order to talk about the country's strong economy, there is a need for a well-established financial sector in that country. When we consider the financial sector, the most fundamental building block is banks. The existence of a sufficiently robust, successful, efficient and profitable banking system is extremely important for the prosperity and development of the national economy.