Trakya bölgesinde 2012-2017 yılları arasında 20-36 haftalar arasında erken membran rüptürü öyküsü olan hastaların sonraki gebelik sonuçları
Subsequent pregnancy outcomes of women who has history of pprom between 20-36 weeks of pregnancy at Trakya region between 2012-2017
- Tez No: 574151
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİZAR FÜSUN VAROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PPROM, recurrency, subsequent pregnancy, gestational age, PPROM, rekürrens, gebelik yaşı, erken membran rüptürü
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Biz bu çalışmamızda Ocak 2012-Aralık 2017 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum kliniğinde 20+0-36+6 haftalar arasında preterm prematür membran rüptürü nedeniyle doğum yapan 151 hastayı ve bir sonraki gebelik sonuçlarını inceledik ve bölgemizdeki preterm prematür membran rüptürü rekürrens oranını ve altta yatan etiyopatogeneze yönelik veri elde etmeyi amaçladık. Toplam 201 preterm prematür membran rüptürü vakasının 71'inin bir sonraki gebeliği mevcuttu. 3 hastanın çalışmamız sırasında gebeliği devam ediyordu. 50 hastaya ulaşamadığımız için çalışmamıza dahil etmedik. Hastanemizde gerçekleşen tüm doğumlar içerisinde preterm prematür membran rüptürü ile komplike gebelik oranını %4,7 (n=201) olarak bulduk. Sonraki gebeliği olan olguların %19,1'inde (n=13) missed abortus, %1,5'inde (n=1) ektopik gebelik gelişmişti. Hastaların sonraki gebeliklerinde preterm prematür membran rüptürü rekürrens oranını %13,2 (n=9) olarak bulduk. Bir sonraki gebeliklerinde preterm prematür membran rüptürü olan olguların ilk gebeliklerindeki preterm prematür membran rüptürü haftaları ve doğum haftaları, preterm prematür membran rüptürü olmayanlardan istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Romero ve ark. yaptıkları çalışmada gebelik haftası ilerledikçe inflamasyonun ve mikrobik infeksiyonun preterm prematür membran rüptürü etyopatogenezinde çok az yer tuttuğunu belirtmişlerdir. Sonuç olarak bu veriler ışığında preterm prematür membran rüptürü rekürrensi etyopatogenezinde mikrobik infeksiyonlardan ziyade öncelikli olarak bağ dokusu bozuklukları ve diğer sistemik nedenilerin olabileceğini düşünüyoruz. Bu ilişkinin daha net ortaya konulabilmesi için daha fazla prospektif çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
In our study, we investigated subsequent pregnancy outcomes of women who has history of PPROM between 20-36 weeks of pregnancy at Trakya region between 2012-2017. We included 151 women to our study. The aim of this study is to determine recurrency of PPROM at subsequent pregnancy and to find some data about cause of PPROM. 71 of total 201 women with history of PPROM had subsequent pregnancy. 3 of them had pregnancy on going. We couldn't reach 50 of the women, that's why they are not included in our study. 201 women had PPROM at their index pregnancy so PPROM rate of our hospital is found 4,7%. 13 women (19,1%) had missed abourtus, 1 woman (1,5%) had ectopic pregnancy at their subsequent pregnancy. We found that recurrency rate of PPROM at subsequent pregnancy was 13,2% (n=9) Women who had PPROM at their subsequent pregnancies has statistically higher gestational age at PPROM and birth during index pregnancy than women who didn't have PPROM at their subsequent pregnancies. We couldn't find any connections between PPROM recurrence and WBC count, CRP positivity, antibiyotic useage at index pregnancy. Romero et al. found that the earlier the gestational age at preterm PROM, the higher the frequency of both microbial-associated and sterile intraamniotic inflammation and after 33 weeks of gestation, most cases of preterm PROM were not related to intra-amniotic inflammation at the time of presentation. In conclusion, we think that PPROM recurrence may not be caused by microbial infections. We believe that further prospective studies are needed to clarify this relationship.,