Batı Trakya'da öğrenim gören okul öncesi öğrencilerinin grup ortamlarındaki oyun davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluating preschoolers' play behaviours in group settings in Western Thrace
  1. Tez No: 772478
  2. Yazar: NOURAT MOUSTAFA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE AHMETOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Trakya, okul öncesi dönem, grup ortamı, oyunun değerlendirilmesi, sosyal yetkinlik, Western Thrace, preschool period, group settings, play assessment, social competence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmada, Batı Trakya'da öğrenim gören okul öncesi öğrencilerinin grup ortamlarındaki oyun davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda araştırma yöntemi olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini Yunanistan'da Batı Trakya Bölgesinde yer alan İskeçe ve Gümülcine il sınırları içerisindeki beş okul öncesi eğitim kurumuna devam 80 çocuk (45 kız, 35 erkek) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak okul öncesi dönem çocukların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla“Genel Bilgi Formu”, grup ortamında oyun davranışlarını değerlendirmek amacıyla Lautamo (2012) tarafından geliştirilen, Ahmetoğlu, Aşık Öztürk ve Acar (2017) tarafında Türkçe'ye uyarlanan“Grup Ortamında Oyunun Değerlendirilmesi Gözlem Formu”ve sosyal becerilerini belirlemek amacıyla da LaFreniere ve Dumas (1995) tarafından geliştirilen, Çorapçı, Aksan, Arslan-Yalçın ve Yağmurlu (2010) tarafından Türkçe'ye uyarlanan“Sosyal Yetkinlik ve Davranış Değerlendirme-30 Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, bağımsız grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson Momentler Çarpımı korelasyon analiz teknikleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda Batı Trakya'da öğrenim gören okul öncesi dönem çocukların doğal grup ortamlarındaki oyun davranışları puanları ile sosyal yetkinlikleri arasında pozitif yönlü yüksek düzeyde ve anksiyete-içedönüklükleri arasında negatif yönlü orta düzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu, doğal grup ortamlarındaki oyun davranışları puanları ile kızgınlık-saldırganlıkları arasında ise anlamlı düzeyde bir ilişkinin olmadığı saptanmıştır. Son olarak Batı Trakya'da öğrenim gören okul öncesi dönem çocukların cinsiyet, yaş, kardeş sayısı, baba öğrenim durumu, anne yaşı, baba yaşı, ailenin sosyo-ekonomik düzeyi ve daha önce okul öncesi eğitim alma durumuna göre grup ortamında oyun davranışlarında anlamlı düzeyde herhangi bir farklılık tespit edilmezken, anne öğrenim durumlarında anlamlı düzeyde bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the play behaviours of minority children living in the Western Thrace region in group settings with respect to their social competence and some demographic variables. The research is based on the data collected from five preschools located in Komotini and Xanthi, Western Thrace region and the participants were 10 pre-school teachers and 80 Turkish preschoolers living in Greece (45 girls, 35 boys) aged 3-4. A demographics form, Play Assessment in Group Settings (PAGS; Lautamo, 2012) adapted to Turkish by Ahmetoğlu, Aşık Öztürk and Acar (2017) and Social Competence and Behaviour Evaluation-30 Scale (SCBE-30; LaFreniere and Dumas, 1995) adapted to Turkish by Çorapçı, Aksan, Arslan-Yalçın and Yağmurlu (2010) were used for the data collection. SCBE has three subscales which are Social Competence, Anxiety-Withdrawal and Anger-Aggression. Frequencies and percentages were calculated and independent samples t-test, one way ANOVA and Pearson correlation tests were employed. The results revealed a strong positive correlation between play behaviors and Social Competence and a medium negative relationship between play behaviors and. The results revealed a strong positive correlation between play behaviours and Social Competence and a medium negative relationship between play behaviours and Anxiety-Withdrawal. There was no relationship between play behaviours and Anger-Aggression. Children's play performance differed only by maternal education but not by gender, age, number of siblings, paternal education, maternal age, paternal age, socioeconomic status and previous preschool experience.