Epizyotomi eğitiminde kullanılan farklı materyallerin ebelik öğrencilerinin becerisi üzerine etkisi
The effect of different materials used in episiotomy education on the skills of midwifery students
- Tez No: 574224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DEMİRGÖZ BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Ebelik Öğrencisi, Epizyotomi, Sünger, Epizyotomi Maketi, Tavuk Göğsü, Dana Dili, Midwifery Student, Episiotomy, Sponge, Episiotomy Model, Beef Tongue, Chicken Breast
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Araştırma, ebelik öğrencilerinin epizyotomi eğitiminde kullanılan farklı materyallerin epizyotomi işlemi aşamalarını (işlem öncesi, işlem sırası ve işlem sonrası) uygulama becerileri, kullanılan materyalin uygulama zorlanma derecesi ve klinik uygulama öncesi özgüven durumlarının değerlendirilmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Nisan 2019- Mayıs 2019 tarihleri arasında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü uygulama laboratuvarında ebelik bölümü öğrencileriyle yapılmış karşılaştırmalı tanımlayıcı niteliktedir. 36 öğrenci ile yapılan çalışmada veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Tanıtıcı Bilgi Formu ve VAS ile toplanmıştır. Çalışmaya katılan tüm öğrenciler sünger, maket, tavuk göğsü ve dana dili üzerinde belirlenen sırayla epizyotomi uygulaması yapmışlardır. Uygulama örnekleri iki uzman tarafından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada öğrencilerin uygulama sırasında en çok zorlandıkları materyal sünger, en az zorlandıkları materyal ise tavuk göğsü olarak belirlenmiştir(p0,05). Sonuçlar: Epizyotomi uygulamasında en iyi materyal uzmanlar ve öğrenciler açısından tavuk göğsü olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to evaluate the midwifery students' ability to apply the episiotomy procedure stages (pre-procedure, intra-procedure and post-procedure) of different materials used in episiotomy education, the degree of application difficulty of the material used, and self-confidence status before clinical practice. Materials and Methods: The study is a comparative descriptive study conducted with midwifery students at the midwifery department of Marmara University Faculty of Health Sciences between April 2019 and May 2019. In the study conducted with 36 students, the data were collected with the Introductory Information Form prepared by the researcher and VAS. All students participated in the study performed episiotomy on the sponge, model, chicken breast and beef tongue in the order determined. Application examples were evaluated by the two experts. Results: In the study, the material that the students had the most difficulty during the application was determined as sponge and the least difficult material was chicken breast (p 0.05). Conculision: The best material for episiotomy was determined as chicken breast for experts and students.