Boğaz ağrısında mıstık skoru ve modifiye centor skoru'nun kullanımının değerlendirilmesi
Evaluation of the use of the mistik score and the modified centor score in sore throat
  1. Tez No: 574223
  2. Yazar: HÜMEYRA ASLANER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Boğaz ağrısı, Mıstık Skoru, Modifiye Centor Skoru, hızlı antijen testi, Sore throat, the Mistik Score, the Modified Centor Score, rapid antigen test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Boğaz ağrısı birinci basamakta en sık görülen hasta şikayetlerden biridir. Viral ajanlar boğaz ağrısının en sık sebebidir. Grup A beta hemolitik streptokok (GABS), akut tonsillofarenjite neden olan en sık bakteriyel patojendir. Hızlı antijen testi (HAT) ve boğaz kültürü hastalığın tanısal testleridir. Akut tonsillofarenjitte, kullanılan çeşitli klinik skorlamalar mevcuttur. Streptokoksik farenjitini öngörmek için Modifiye Centor Skoru ve viral ajanlara tanı koymak için Mıstık Skoru geliştirilmiştir. Çalışmanın amacı, hekimler tarafından bu skorlamaların kullanımının artırılarak hastalara yapılacak test sayısının azaltılması ve antibiyotiklerin uygun hastalara reçete edilmesi açısından öngörü oluşturmaktır. Yöntem: Çalışmaya Aile Sağlığı Merkezlerine boğaz ağrısı şikayeti ile başvuran 3-80 yaş arasındaki 125 hasta dahil edilmiştir. Hastaların fizik muayeneleri yapılıp Mıstık Skoru ve Modifiye Centor Skor'ları tespit edilmiştir. Hastalara HAT uygulanmıştır. Hastalara verilen tedavi kaydedilmiştir. Mıstık Skoru, Modifiye Centor Skoru, HAT'ın kullanımının değerlendirilmesi hakkında çalışma bitiminde doktorlara anket uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada HAT 16 (% 12.8) pozitif sonuç verirken, 109 (%87.2) hastada negatif sonuç verdi. 125 hastanın, 4'ünde (%3.7) Modifiye Centor Skoru 4 ve üzeri iken, 25'inde (%23) Mıstık Skoru 4 ve üzeri bulunmuştur. Modifiye Centor Skoru için en uygun kesim noktası 3 olup duyarlılığı %87.5 ve seçiciliği %86.2, pozitif kestirim değeri %48.3, negatif kestirim değeri %97.9 bulunmuştur. Mıstık Skoru için en uygun cut off değeri 3 olup duyarlılığı %61 ve seçiciliği %87.5, pozitif kestirim değeri %97, negatif kestirim değeri %25 bulunmuştur. Hastaların %20.8'ine antibiyotik tedavisi verilirken, %79.2'sine sadece semptomatik tedavi verilmiştir. Hastalara reçete edilen ilaç sayılarına bakıldığında çalışmaya katılan hastaların hepsine en fazla 1 ilaç (%41.6), en az 4 ilaç %3 reçete edildiği gözlemlenmiştir. Modifiye Centor Skoru ve Mıstık Skoru değişkenleri arasında zayıf, negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon vardır. Aile hekimlerinin %75'i klinik skorlamayı rutin muayenede kullanıyordu ve en çok kullanılan skorlama yöntemi de Modifiye Centor Skoru idi (%88.9). Aile hekimlerinin %75'i HAT' a karar vermeden önce klinik skorlama kullanmaktadır. Çalışmanın sonunda Mıstık Skoru, Modifiye Centor Skoruna göre klinik karar vermede daha kullanışlı bulunmuştur. Sonuç: Günlük aile hekimliği pratiğinde çok sık görülen boğaz ağrısında klinik skorlama ve HAT kullanımı gereksiz antibiyotik reçetelenme oranını azaltacaktır. Mıstık Skoru, Modifiye Centor Skoru kullanımı uygun hastada HAT kullanımını sağlayacak ve aile hekimlerinin tonsillofarenjit konusunda daha uygun tedavi kararları vermesini sağlayacaktır. Bu yüzden viral bir skorlama olan Mıstık Skoru'nun kullanımını şiddetle tavsiye ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Objectives and Aim: Sore throat is one of the most common complaints in primary care. Viral agents are the most common cause of sore throat. . Group A beta hemolytic streptococcus, is the most common bacterial pathogen causing acute tonsillopharyngitis. The rapid antigen detection test and throat culture are diagnostic tests of the disease. There are various clinical scores used in acute tonsillopharyngitis. For the diagnosis of streptococcal pharyngitis, the Modified Centor Score and for the diagnosis of viral pharyngitis the Mistik Score was developed. The aim of the study was to increase the use of these scoring by physicians to reduce the number of tests for patients and to prescribe antibiotics to appropriate patients. Materials and Method: One hundred twenty five patients between the ages of 3-80 years who were admitted to Family Health Centers with sore throat were included in the study. Physical examinations of the patients were performed and the Mistik Score and the Modified Centor Scores were determined. Rapid antigen test was applied to the patients. Treatments for patients were recorded. A questionnaire was applied to the physicians at the end of the study about the evaluation of the use of fast antigen test and the Mistik Score, the Modified Centor Score. Findings: Rapid antigen testing was positive in 16 (12.8%) and negative in 109 (87.2%) patients. Four of 125 patients (3.7%) had 4 or more Modified Centor Scores, In 25 patients (23%) 4 and more the Mistik Score was found. The optimal cut off value for the Modified Centor Score was 3, with a sensitivity of 87.5% and a specificity of 86.2%, a positive predictive value of 48.3%, a negative cut-off of 97.9%. The optimal cut off value for the Mistik Score was 3, with a sensitivity of 61% and a sensitivity of 87.5%, a positive predictive value of 97%, a negative cut-off value of 25%. While 20.8% of the patients were given antibiotic treatment, 79.2% were given only symptomatic treatment. When the number of drugs prescribed to the patients was examined, it was observed that all patients who participated in the study were prescribed a maximum of 1 drug (41.6%) and at least 4 drugs were prescribed 3%.There was a weak, negative and significant correlation between the Modified Centor Score and the Mistik Score. In study, 75 % of the family physicians were using the clinical scoring on routine examination, and the most commonly used scoring method was the Modified Centor Score (88.9%) and 75 % of family physicians use clinical scoring before decision to making rapid antigen detection test. At the end of the study, Mıstık Score was found than more usefull Modifiye Centor Score in clinical decision making. Conclusion: Clinical scoring and rapid antigen detection test use in sore throat, which is very common in daily family medicine practice, will reduce and prevent unnecessary antibiotic prescription rate. The use of the Mistik Score and the Modified Centor Score will enable the use of the rapid antigen detection test in the appropriate patient and allow family physicians to make more appropriate treatment decisions in tonsillopharyngitis. We strongly recommend the accuracy of this viral score.