Samsun koşullarında doğal toz birikiminin güneş panellerinin verimliliğine etkisi
The effect of natural dust accumulation on the efficiency of solar panels in Samsun climate conditions
- Tez No: 574310
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VEDAT KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Güneş ışınımı, FV Performansı, Kirlenme, Renewable energy, Solar irradiation, PV Performance, soiling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yenilenebilir Enerji ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada Samsun koşullarında fotovoltaik güneş panelleri üzerinde biriken kirliliğin temizlenerek verimlilik üzerindeki etkileri incelendi. Güneş panelleri üzerinde zamanla toz, rüzgar, kuş pisliği, asit yağmurları vb. nedenlerden dolayı biriken kirlilik durumunun temizlenrek analiz edilmesi, özellikle düşük sıklıkta yağmur alan ve yağışın fazla olduğu bölgeler için büyük önem taşımaktadır. Kirlilik nedeniyle enerji kaybını ölçmek için Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Teknopark bünyesinde kurulu bulunan güneş santraline ait evirici-1'e bağlı panel dizisi temizlenerek değerler okundu. Okunan değerler evirici-2'ye bağlı kirli panel dizisi ile karşılaştırılarak verimlilik analizi gerçekleştirildi. Değerler, Sabah ve öğle vakti olmak üzere güneşin farklı düşme açılarına bağlı olarak farklı saatlerde okunarak kayda geçirildi. Kış aylarında belirsizliklerin fazla olması nedeniyle çalışma yaz ayları için gerçekleştirildi. Panel yüzeyinden alınan toz numunesi, laboratuvarda incelenerek özellikleri saptandı. Sonuçlar kaydedildikten sonra grafik ve tablolara dönüştürülerek değerlendirme yapıldı. Akım, Gerilim ve güç büyüklüklerinin anlık değerleri okunarak sistem performansı değerlendirildi. Tozlanmaya bağlı olarak kirlenen modüllerin elle yapılan temizliği sonucunda modüllerin güç çıkışında artış olduğu gözlemlendi. Temizleme sıklığında verilecek olan zaman aralığı kirlilik oranında belirsizlik meydana getireceğinden temizlemenin ihmal edilmemesi gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, photovoltaic solar panels which are polluted under Samsun conditions were cleaned and their effects on efficiency were investigated. Over time, dust, wind, bird droppings, acid rain and so on can be seen on solar panels. It is especially important for low-frequency rainfall and heavy rainfall. In order to measure the energy loss due to pollution, the series of panels connected to the inverter-1 of the solar power plant established within the Technopark of Samsun Ondokuz Mayis University was cleaned and the values were read. Efficiency analysis was performed by comparing the readings with the dirty panel array connected to inverter-2. The values were recorded at different times depending on the different falling angles of the sun, in the morning and at noon. The powder samples taken from the panel surface were examined in the laboratory and their properties were determined. After the results were recorded, they were converted into graphs and tables and evaluated afterwards. It was observed that the power output of the modules increased as a result of manual cleaning of the contaminated modules due to dusting. It was concluded that cleaning should not be neglected as the time interval to be given at the frequency of cleaning will create uncertainty in the pollution rate.