Karaciğerin radyolojik görüntüleme ve raporlama sisteminin (LI-RADS) karaciğer patolojilerindeki diagnostik performansının incelenmesi
Investigation of diagnostic performance of liver radiological imaging and reporting system (LI-RADS) in liver pathologies
- Tez No: 574338
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hepatosellüler karsinom, HSK, LİRADS, siroz, HBV, Hepatocellular carcinoma, HCC, LIRADS, cirrhosis, HBV
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada amacımız LİRADS v2018 (the lıver ımagıng reportıng and data system) raporlama sisteminin gözlemciler arası uyumunu belirleme ve geçerlilik ölçütlerini saptamaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamız tek merkezli ve retrospektif olarak Sağlık Bilimleri Üniversitesi Etik Kurulu onayı sonrası başladı. Kronik hepatit (HBV, HCV) ya da siroz tanıları ile hepatosellüler karsinom ön tanısı olan 135 olgunun 94 BT ve 41 MR tetkiki çift kör olarak iki gözlemci tarafından LI-RADS raporlama sistemine göre değerlendirildi. LI-RADS raporlama sisteminin ve major özelliklerinin gözlemciler arası uyumu ve korelasyonu Kendall's sıralı korelasyon analizi ve Cohen's κ analizi ile değerlendirildi. Patolojik tanısı olan 16 olgu için sensitivite, spesifite, pozitif ve negatif prediktif değerler ile doğruluk değerleri hesaplandı. BULGULAR: Gözlemciler arası tüm LI-RADS kategorilerine göre korelasyon Kendall Tau b ve Cohen Kappa katsayıları sırasıyla 0,898 ve 0,791 olarak saptandı. LR-1 ve LR-5 kategorilerinde uyum daha yüksekken LR-2 kategorisi için uyum daha düşük tespit edildi. LI-RADS raporlama sisteminin major özelliklerinden arteryel kontrastlanma, washout, psödokapsül ve ven içi tümör varlığı için iki gözlemci arasındaki korelasyonu gösteren“Kendall tau-b”katsayıları sırasıyla tau-b=0,785, tau-b=0,755, tau-b=0,542 ve tau-b=0,820 olarak bulundu. Major özelliklerden en düşük uyum psödokapsül bulgusu için saptandı. Sensitivite, spesifite, pozitif prediktif değer, negatif prediktif değer, doğruluk oranları sırasıyla gözlemci 1 için %100, %33,3, %86,6, %100 ve %87,5 ve gözlemci 2 için %100, %66,6, %92,8, %100 ve %93,75 olarak hesaplandı. SONUÇ: LI-RADS raporlama sisteminin gözlemciler arası uyumu ve sensitivitesi yüksektir. LR-1/LR-2 ve LR-4/LR-5 gruplarının bir arada değerlendirilmesinin doğruluğu ve tutarlılığı arttıracağını düşünüyoruz. LI-RADS kriterlerinin net olarak tanımlandığı ve görsel olarak açıklandığı bir atlas mevcut olup standart bir eğitim programı oluşturularak yapılacak raporlamanın ve tarama yapılan grupta atlasta belirtilen teknik gerekliliklerin tüm merkezlerce karşılanmasının, uyum ve geçerlilik değerlerini daha da artıracağını, merkezler arası değerlendirme ve raporlama farklılıklarını ortadan kaldıracağını ve klinisyenler ile iletişimi güçlendireceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: In this study, our aim is to determine the interobserver compatibility of LIRADS v2018 (the liver imaging reporting and data system) reporting system and to determine the validity criteria. METHOD: Our study was single-center and retrospectively started after approval of the Ethics Committee of the University of Health Sciences 94 CT and 41 MRI examinations of 135 cases with chronic hepatitis (HBV, HCV) or cirrhosis diagnosis and hepatocellular carcinoma pre-diagnosis were evaluated by two observers according to the Lİ- RADS reporting system. The interobserver agreement and correlation of the LI-RADS reporting system and its major features were assessed by Kendall's sequential correlation analysis and Cohen's analysis. Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values and accuracy values were calculated for 16 cases with pathologic diagnosis. RESULTS: Correlation between all LI- RADS categories was found to be Kendall Tau b and Cohen Kappa coefficients were 0.898 and 0.791, respectively. In the LR-1 and LR-5 categories, while compliance was higher, the compliance for the LR-2 category was lower. The LI-RADS reporting system of the major characteristics of the arterial enhancement, washout , pseudocapsul and tumor within lumen of vein, the coefficients of Kendall tau-b were determined tau-b = 0,785, tau-b = 0,755, tau-b = 0,542 and tau-b = 0,820, respectively. The lowest compliance with the major features was detected for pseudocapsule sign. Sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, accuracy rates were calculated for observer 1 were 100%, 33.3%, 86.6%, 100% and 87.5%, and observer 2 100%, 66.6%, 92.8%, 100% and 93.75%, respectively. CONCLUSION: Interobserver compliance and sensitivity of the LI-RADS reporting system is high. We believe that it will increase accuracy and consistency after evaluation of LR-1 / LR-2 and LR-4 / LR-5 groups by merging. There is an atlas where LI-RADS criteria are clearly defined and explained visually. We believe that compliance and validity values will further increase, between centers evaluation and reporting differences will eliminate and communication with clinicians will be strengthened after the establishment of a standard training program and meeting the technical requirements in the LI-RADS atlas.