Karamürsel ilçesi kıyı bandı kentsel donatı elemanlarının kullanıcı memnuniyetinin belirlenmesi
Determination of user satisfaction of urban reinforcement elements in coastal band of Karamürsel district
  1. Tez No: 574357
  2. Yazar: ÖNZİLE AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. METİN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Karamürsel kıyı bandı, ergonomik standartlar, rekreasyonel alanlar, kentsel donatı elemanları, Karamürsel coastal band, ergonomic standards, recreational area, urban reinforcement elements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
zmit Körfez'inin güney kısmında bulunan Karamürsel kıyısı ilçe boyunca uzanmaktadır. Kıyıda yer alan rekreasyonel alanlar Karamürsel ilçesi için önemli rekreasyonel imkânlar sağlamaktadır. Bu çalışmada Karamürsel ilçesinin kıyı alanında bulunan rekreasyonel alanlar ve bu alanlardaki zemin, çatı, çevreleme ve kentsel donatı elemanlarının ergonomik standartlarını ortaya koymak ve kullanıcı memnuniyetini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma kapsamındaki Karamürsel İlçesinin 12.04 km‟lik uzunluğundaki kıyı bandındaki rekreasyonel alanlar inceleme alanı olarak ele alınmış ve araştırmalar ergonomik standartları değerlendirmeye yönelik oluşturulan kriterler doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Çalışma alanı 3 bölgeye ve her bölge de kendi içinde ayrı bölümlerde ele alınmıştır. Bölgeler çocuk oyun alanları, fitness alanları, tekne çekek yerleri, otopark alanları, spor alanları, oturma alanları, yürüyüş ve bisiklet yolu, dinlenme ve yeşil alanlar, halk plajları, balık adası aktivite alanı, pazar alanı, balıkçı barınağı rekreasyonel alanları mevcuttur. Her bölgede bulunan rekreasyonel alanlar ayrı ayrı gözlemlenip ölçülerek 1- 5 arası puanlar verilmiş ve bölgelerin ergonomik standartlara uygun olup olmadığı belirlenmiştir. Bu puanlandırma sonucu bölgelerin başarı yüzdeliği oluşturularak; %0-40 arası başarısız, %41-60 arası orta derecede başarılı, %61-80 arası başarılı ve %61-100 arası ise oldukça başarılı olarak değerlendirilmiştir. Böylece zemin elemanları %69, çatı elemanları %80, zemin elemanları %67.6 ve spor alanları ise %47.5 oranla başarılı olarak belirlenmiştir. Toplam ala ise %66 oranla başarılı olarak belirlenmiştir. Kullanıcıların görüşleri dikkate alınarak 366 kişiye anket yapılmıştır. Yapılan anket verilerine göre kullanıcıların %65,8‟i kıyı alanına yaya olarak ulaşmakta, %59,8‟i alanı yürüyüş amaçlı kullanmakta, %68,9‟u oturma elemanlarının güzel manzaralara açık yerlerde bulunmasını, %50,5‟i alanda daha fazla bitkilendirme ve yol ağaçlandırmasını istemekte, %51‟i alanda bulunan spor alanların kullanımının engellilere uygun olmadığını, % 35‟i de kıyı alanında bulunan kentsel donatı elemanlarının orta derecede engellilere uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen veriler ışığında, Karamürsel İlçesinin kıyı bandındaki rekreasyonel alanların ve kentsel donatı elemanların uygulamalarında yüzdelik başarısı oluşturulmuş ve sonucuna göre tüm alan %66 oranında başarılı olarak belirlenmiştir. I. bölge %61.7, II. bölge %71,2 ve III. bölge %70 oranında „‟başarılı‟‟ olarak belirlenmiştir. Elde edilen tüm bilgiler sonucunda uygulayıcıya yönelik bazı önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Karamürsel coast in the southern part of İzmit Bay extends throughout the district. Recreational areas located on the coast provide important recreational opportunities for Karamürsel district. In this study, it is aimed to reveal the ergonomic standards of recreational areas in the coastal area of Karamürsel district and the ground, roof, enclosure and urban reinforcement elements in these areas and to determine user satisfaction. Recreational areas in the 12.04 km long coastal strip of the Karamürsel District were considered as the study area and the researches were carried out in accordance with the criteria established for evaluating ergonomic standards. The study area is divided into 3 regions and each region is dealt with in separate sections. The regions have children's playgrounds, fitness areas, boat seats, parking areas, sports areas, seating areas, walking and cycling paths, recreation and green areas, public beaches, fish island activity area, market area, recreation areas for fishing shelter. Recreational areas in each region were observed and measured separately and scores were given between 1-5 and it was determined whether the regions were in compliance with ergonomic standards. As a result of this scoring, the success percentage of the regions is formed; 0-40% failure, 41-60% moderately successful, 61-80% successful and 61-100% highly successful. Thus, 69% of the ground elements, 80% of the roof elements, 67.6% of the ground elements and 47.5% of the sports fields were determined to be successful. Total area was found to be 66% successful. 366 people were surveyed by considering the opinions of users. According to the survey data, 65.8% of the users reach the coastal area on foot, 59.8% use the area for hiking, 68.9% of them want to have sitting elements open to beautiful landscapes, 50.5% want more planting and road afforestation in the area, It was concluded that the use of sports fields in 51% of the area is not suitable for the disabled and 35% of the urban reinforcement elements in the coastal area are suitable for the moderately disabled. In the light of the data obtained, the percentage success in the application of recreational areas and urban reinforcement elements in the coastal band of Karamürsel District was established and according to the result, the whole area was determined as 66% successful. The first region was 61.7%, the second region was 71.2% and the third region was 70% successful. As a result of all the information obtained, some suggestions were given to the management.