Fraktal geometri ile sanatsal pratikler
Artistic practices with fractal geometry
  1. Tez No: 574433
  2. Yazar: CEREN GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. TUĞRUL EMRE FEYZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, fraktal, geometri, sanat, seramik, Nature, fractal, geometry, art, ceramic
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Fraktal'lar, 17. Yüzyıldan beri matematiksel araştırmalara konu olmuştur. Zaman içerisinde insanın doğayı algılama ve ele alış şekli değişiklik göstermeye başlamış, buna bağlı olarak“fraktal”1980'lere yaklaşırken teori olarak netlik kazanan bir terim olmuştur. Doğa'nın sahip olduğu düzen içerisindeki karmaşayı açıklamaya yarayan Fraktal'lar, teknolojinin gelişimi ile matematiksel bir fikir olmanın yanında bir sanat formu olarak da görülmeye başlamış ve sanat alanında farklı disiplinlere konu olmuştur. Bu çalışma raporunda; doğa ve doğanın geometrik yapısını incelenerek, matematiksel anlatımda ortaya çıkardığı karmaşık fakat bir o kadar da çekici olan bu görsellik sanatsal açıdan ele alınmıştır. Doğadaki bu yapılar referans alınarak özgün seramik formlar ortaya konmuştur. Rapor üç bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde, Fraktal kavramı, yapısı, özellikleri ve doğa ile ilişkisi örneklerle ele alınmıştır. İkinci Bölümde, insan-doğa, doğa-sanat, sanat-matematik, konuları arasındaki ilişkiler incelenmiş ve örneklerle açıklanmıştır. Üçüncü Bölümde ise, fraktal yapıların sanatsal yorumları seramik malzemesi özelinde araştırılarak kişisel uygulamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Fractals have been the subject of mathematical research since the 17th Century. Over time, the human perception of nature and how they are handling it have begun to change and as a result fractals have been clarified as a theoretically accepted term in 1980s. Fractals, which are used to explain the complexity within the order of nature, have been accepted as an art form besides being a mathematical idea with the development of technology and have been the subject of different disciplines in the field of art. The purpose of this study is to examine the nature and nature's geometric structure, to explore this complex, yet attractive visuality that arises from mathematical elements with an artistic point of view. It is aimed to reveal original ceramic forms with reference to these structures in nature. The report consists of three parts. In the first chapter the concept, structure, properties and the relationship with nature are discussed. In the second part the relationships between human and nature, nature and art, art and mathematics are examined and explained with examples. In the third chapter fractal structures are interpreted in ceramic art and personal applications are included.