Chaotic dynamic analysis of a vehicle model over road irregularities
  1. Tez No: 8258
  2. Yazar: LEVENT İLERİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN KARAESMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer Olmayan Titreşimler, Kaos. Çekiciler, Garip Çekiciler, Başlangıç Koşullarına Duyarlılık, Tekerleklerin Doğrusal Olmayan Model Parametreleri, liapunov Üst Sayıları, Irakta! Kümeler, Julia Kümeleri
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
OZEÎ. BİR TAŞÎT MODELİNİN YOL YÜZEYİNDEKİ GELİŞİGÜZEL OLMAYAN DÜZENSİZLİKLER ALTINDAKİ IAOTİI ANALÎSÎ ÎLEBÎ, Le?eıi Yüksek Lisans Tesı, Mühendislik Bilimleri Bölümü îes Yöneticisi % Yrd,Doç,Dr, Engin KARAESMEN Şnbat Î990, Î2Î sayfa Bîi çalışmada, iki serbestlik dereceli, doğrusal olmayan, toplu kütle parametreleriyle -matematik modeli oluşturulmuş bir ' ta şıta yol yüzeyindeki gelişigüzel olmayan dü^ensislikler altlı daki düşey titreşimleri kaotik dinamik yaklaşımıyla sayısal olarak incelenmi- ştir. Taşıt, tekerlek amortisman özellikleri dolayısıyla doğrusal olmayan bile şenler içermektedir. Doğrusal olmayan bu sistemin davranışı farklı başlangıç ko şulları gruplarına göre sınıflandırılarak çözümlenmektedir; Başlangıç şartlar ına duyarlılık, Fourier dönüşüm ve güç spektrası, Liapunov üst sayıları, çe kiciler ve stabiîite. Kaotik davranışı tesbit etmek ve var ise kaçınabilmek için kesirli (frakta!) küme ve yaklaşım haritaları çizilmiştir. Durum uza yında yaklaşım haritalar ise frakta! teorisindeki Julia küme kavramları kul lanılarak oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CHAOTIC DYNAMIC ANALYSIS OF A VEHICLE MODEL OYER EOAD IRREGULARITIES ILEB1, Levent M,Sc in Eagtaeeriig Sciences Supervisor; A5st.Fr0f.Dr, Engin 1ARAESMEN February 1§9Ö5 Î2Î pages, la this study, the vertical vibrations of a vehicle which is modelled. math ematically as a two degrees of freedom system with non-linear lumped mass parameters5 over road irregularities which are generally non-random, are ana lysed numerically within the field of Chaotic Dynamics, The vehicle includes non-linear components such as tires, dampers and springs. The response of the system is classiied under different sets of initial conditions. The ion-linear system is analysed from the different perspectives of: Sensitivity to initial con ditions,, Fourier transform and power spectra. Lyapunov exponents, attractors with their dimensions, aid stability. Fractal sets and convergence maps are also drawn to detect and avoid any chaotic behaviour. Â state space convergence map is developed which is based on the theoretical concept of Julia Sets in Fractal set theory. Keywords; Non-linear Vibrations, Chaos, Attractors, Strange Attrac tors. Sensitivity to initial Conditions, Tire Non-linearities. Lyapunov Exponents, Fractal Sets, Julia Sets. oC. ience Code: Engineering Sciences (620) 620.01.00. Applied Mechanics 620.01.01. Mechanics Strength. ill