Kuzey Kafkasya halklarının büyük sürgünü (21 mayıs 1864)
Great exile of the North Caucasus peoples (21 may 1864)
- Tez No: 574602
- Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Rusya, Kafkasya, Çerkez, Sürgün, Soykırım, Ottoman, Russia, Caucasus, Cherkess, Exile, Genocide
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 190
Özet
1689-1725 dönemleri arasında Rusya, siyasi, ekonomik ve kültürel anlamda büyük bir gelişim göstermiştir. Bundan dolayı Rus tahtına oturan Çar I. Petro sıcak denizlere inme politikasını ve ticaret için büyük limanlara sahip olunması gerektiğini düşünmüştür. Bu politikasını gerçekleştirmek için Kafkasya'nın ele geçirilmesini zorunlu görmüştür. Sebebi ise Kafkasya, Rusya'nın Anadolu, İran ve Suriye'ye inişini engelleyen tampon bir bölge konumundadır. 1774 Küçük Kaynarca Antlaşmasıyla Osmanlı Devleti'nin bölgedeki gücü zayıflamaya başlamıştır. Rusya'nın Kafkasya bölgesinde işgal faaliyetlerine karşın bölge halklarının anavatanları için vermiş olduğu bağımsızlık mücadelesi, Şeyh Şamil'in 1859 yılında 400 müridi ile beraber Gunip dağında teslim alınmasıyla beraber son bulmuştur. Ruslar ve Kafkasya halkı arasındaki amansız mücadelede Rusların galip gelmesi zulüm ve baskı politikasını da kaçınılmaz kılmıştır. Kafkas-Rus savaşlarının hazırlık dönemlerinde göçe mecbur bırakılan Kafkasya halkları, dini ve etnik akrabalığı bulunan Osmanlı halifeliğine sığınmıştır. Osmanlı Devleti, topraklarına gelen tüm Kafkasya muhacirlerini kendi imkânları dâhilinde Anadolu ve Rumeli de çeşitli yerlere iskân ettirmiştir. Bu çalışmada 21 Mayıs 1864 Kafkas Sürgününe neden olan olaylar, sürgün hadisesi, sürgün güzergâhları ve sürgün esnasında meydana gelen salgın hastalıklar ele alınmıştır. Aynı zaman da bu hadiseler kavramsal bağlamda“göç, tehcir, sürgün, soykırım”olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Russia made great progress in political, economical and cultural aspects between 1689-1725 periods. Therefore Tsar Petro I who ascended the Russian throne felt the necessity of hot seas policy and of having great harbors for trade. To carry out this Project, he considered occupying Caucasus as necessary. Because Caucasus was a buffer zone preventing Russia from proceeding to Anatolia, Iran and Syria. The power of the Ottoman Empire in that area started to weaken with the Treaty of KuchukKainarji. Caucasian people struggled for their independence against Russia‟s invasion activites. However, Russia started to occupy the area after capturing Sheikh Shamil with his 400 followers in the Mount Gunip in 1859. Russian victory over the bitter struggle with Caucasian people made tyranny and oppression inevitable. During the preparation periods of Caucasian-Russian War, Caucasian people were forced to migrate. Thus, they took shelter in the caliphate of the Ottoman Empire with whom they had religious and ethnic kinship. The Ottoman Empire settled all Caucasian immigrants in various places at Anatolia and Rumelia within its own means. In this study; the events causing 21 May 1864 Circassian exile, the exile, the exile route and the epidemics appeared during the exile are discussed. This event is also studied in the context of“migration,deportation, exile and genocide”.