Avrupa Birliği ve kriz yönetimi: Kosova örneği
The european union and crisis management: The case of Kosovo
- Tez No: 574669
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA NİLÜFER KARACASULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası, Avrupa Birliği ve Kriz Yönetimi, Kosova Krizi, EULEX, European Security and Defense Policy, The European Union and Crisis Management, Kosovo Crisis, EULEX
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Güvenlik ve savunma konusundaki entegrasyon, ekonomik entegrasyonunu tamamlayan Avrupa Birliği'nde, Topluluğun kurulmasından bu zamana kadar geçen sürede tartışılan başlıca konular arasında yer almaktadır. İkinci Dünya Savaşı sonrası kalıcı barış ortamını sağlamak amacıyla bir araya gelen Avrupa devletleri, Soğuk Savaşın sonuna kadar geçen sürede güvenlik ve savunma alanında ortak bir yapıda bulaşmak adına adımlar atmış, ancak bu çabalar çoğunlukla sonuçsuz kalmıştır. Yugoslavya'nın dağılması sonrası yaşanan Kosova Krizi ile kendi sınırları yakınındaki savaşa seyirci kalan Avrupa devletleri bu konuda yetersiz olduklarını anlamışlar ve Ortak Dış Güvenlik Politikası ve onun en önemli bileşeni olan Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nı geliştirmek adına bir dizi adım atmışlardır. St. Malo Konferansı bu bağlamda dönüm noktası olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası'nın oluşturulmasını ve Kosova Krizi sonrasında bu politikanın kriz yönetimi kapsamında gelişmesini incelemektir. Bu çalışma ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ve bu kapsamda gelişen kriz yönetimi alanında AB'nin sivil kriz yönetimi aracı olan hukukun üstünlüğü misyonu, EULEX Kosova örneği üzerinden analiz edilmiştir. Çalışmanın temel araştırma sorusu Avrupa Birliği kriz yönetimi alanında ilk sivil kriz yönetim tecrübesi olan EULEX'in ne derece başarılı olduğu sorusudur. EULEX'in hukukun üstünlüğü kapsamında adalet, polis ve gümrük başlıca çalışma alanlarıdır. EULEX ile adalet, polis ve gümrük alanında ciddi adımlar atılmış ancak istenilen başarıya ulaşılamamıştır.
Özet (Çeviri)
Integration on the security and defense issues is one of the main topics that have been debated for many years since the establishment of the the European Union, which has already completed its economic integration. The European states which came together to ensure peace after the Second World War, have tired to establish a structure on security and defense issues, yet their efforts were mostly unsuccesful. Following the Kosovo Crisis after the disintegration of Yugoslavia, the European states who watched the war happening near their borders, understood that they were inadequate on these issues; thus took series steps to develop the Common Foreign and Security Policy as well as its most important component, the European Security and Defense Policy. The St. Malo Declaration is regarded as a milestone in this context. The aim of this study is to examine the creation of Common Security and Defense Policy and the development of this policy within the scope of crisis management after the Kosovo Crisis. The EULEX mission of the rule of law, which is the EU's tool for civil crisis management in the area of ESDP and the crisis management developed in this context, as EULEX Kosovo are examined in this thesis study. The main research question of the study is to what extent EULEX, the first civil crisis management experience in the European Union crisis management field, is successful. Within the scope of EULEX's rule of law, justice, police and customs are the main fields of activity. With EULEX, serious steps have been taken in the field of justice, police and customs, but the desired success has not been achieved.