Kullanıcı türevli içeriğin tüketicilerin restoran tercihlerine etkisi: İzmir'de bir araştırma
The impact of user generated content on consumers' restaurant choices: A field study in İzmir
- Tez No: 574763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLAN ALKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Kullanıcı Türevli İçerik, Tüketici Bilgi Arama Davranışı, Karar Alma Süreci, Tüketicilerin Restoran Tercihleri, Social Media, User Generated Content, Information Search Behaviour, Decision Making Process, Consumers' Restaurant Choices
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Web 2.0 teknolojilerinin sağladığı altyapıyı kullanan sosyal medya; kişilerin çevrimiçi ortamlarda iletişim kurmalarını; metin, resim, video gibi içerikler yaratarak paylaşmalarına ortam sağlayan sanal platformlardır. Sosyal medya araçlarıyla yaratılan ve kullanıcı türevli içerik olarak adlandırılan bu içerikler; tüketicilerin bilgi arama ve karar almalarında en güvenilir kaynak olan geleneksel ağızdan ağıza iletişimin de dijitalleşerek elektronik ağızdan ağıza iletişime dönüşmesine neden olmuşlardır. İnternetin etkili ve çok kullanılan bir medya iletişim aracına dönüşmesiyle beraber, sosyal medya platformlarında yaratılan kullanıcı türevli içerik; tüketicilerin iletişim, bilgi arama ve satın alma davranışlarını yeniden şekillendirmiş ve özellikle turizm, yeme-içme gibi deneyimsel ürünlerin satın alınmasında önemli bir bilgi arama kaynağı haline gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, sosyal medya ve kullanıcı türevli içeriğin tüketicilerin restoran tercihlerini etkileyen unsurlarını araştırmaktır. Restoran işletmeleri, turizm endüstrisinde önemli bir hizmet kalemidir ve giderek dinamikleşen yapısı ve değişen sosyal alışkanlıklar doğrultusunda, tüketicilerin sıklıkla kullandığı bir sosyalleşme aracı haline gelmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, sosyal medyada yayınlanan kullanıcı türevli içeriğin tüketicilerin restorana olan algısını olumlu veya olumsuz anlamda etkileyebileceği; ancak algılanan bilgi güvenirliği engellerinden dolayı; geleneksel ağızdan ağıza iletişimin hala en önemli ve en sık başvurulan bilgi arama kaynağı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Social media that is based on substructure provided by the Web 2.0 technologies is a virtual platform, enabling people to communicate online by creating and sharing texts, images and videos. These contents created by social media tools are named as user-generated content and has converted the traditional word of mouth to electronic word of mouth by digitalizing the most trusted source for consumer information search and decision making. As internet becomes an effective and a common media communication tool, user-generated contents on social media platforms have reshaped the consumer behavior on communication, research and buying while gaining a huge importance as a source of information especially for experiential products like tourism and dining-out. The purpose of this research is to understand the impacts of social media and user-generated content on customers' restaurant choices. Restaurant industry is an important item of tourism services and has become a frequently used socializing platform for consumers in the direction of changes in social habits and thanks to its structure constantly becoming more dynamic. The findings of this research have shown that user-generated content published on social media could have positive or negative impacts on consumers' perception of a restaurant but due to concerns on the information reliability challenges, the traditional word of mouth was still the most important and the most commonly used source of information.