Suriye iç savaşından sonra Türkiye'de insan algısı üzerine bir araştırma
An investigation into the Turkish perception of human security after Syrian civil war
- Tez No: 574807
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET CEVAT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik, insan güvenliği, Birleşmiş Milletler, Suriye iç savaşı, Sığınmacılar, Security, human security, United Nations, Syrian Civil War Refugees
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Suriye iç savaşının komşu ülkelere direkt veya doğrudan birçok etkisi olmuştur. Savaştan kaçan ve güvenli yer arayan Suriyeli vatandaşları kabul eden ülkelerden birisi de Türkiye olmuştur. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün Haziran 2019 verilerine göre Türkiye'de yaşayan kayıtlı Suriyeli sığınmacı sayısı 3 milyon 613 bin 644 kişidir. Bu sayıyla en fazla sığınmacı kabul eden ülke konumunda bulunan Türkiye, Suriye'nin bu uzun dönemli karışık iç durumundan insan güvenliği kapsamında fazlasıyla etkilenmiştir. Bu açıdan“ Suriye İç Savaşından Sonra Türkiye'de İnsan Güvenliği Algısı Üzerine Bir Araştırma”adlı çalışmada insan güvenliği kavramının tanımı, kısa bir tarihçesi, insan güvenliği ile ilgili ekoller, BM'nin insan güvenliği tanımı ve bunla ilgili raporları, Suriye iç savaşından sonra Türkiye'deki insan güvenliği algısı incelenmiştir. Çalışmada kırılma noktası olarak Suriye iç savaşı belirlenmiş ve Türkiye'nin buna gösterdiği -Birleşmiş Milletlerin tanımında yer alan insan güvenliği kapsamında- tepki incelenmiştir. Suriye iç savaşında BM'nin rolü ele alınmış ve yine BM'nin insan güvenliği tanımından yola çıkarak tez çalışılmıştır. Çalışmada literatür taraması yöntemleri kullanılmıştır. Bu çalışmayla Suriye'de iç savaştan sonra ortaya çıkan problemlerin çözümünde BM'nin ve Türkiye'nin rolü incelenmiş ayrıca iç savaş sonrası Türkiye'de“insan güvenliği”anlamında var olan algıya bakılmıştır.
Özet (Çeviri)
Syrian civil war has affected neighbouring countries, either directly or indirectly. Turkey is one of the countries welcoming Syrian citizens who escaped from the war for a safer place to live. According to official data taken from the Directorate General of Migration Management of Turkish Interior Ministry in July 2019, 3.613.644 Syrian citizens are currently living in Turkey. With this huge number of Syrian refugees, Turkey has been profoundly influenced by the Syrian prolonged internal turmoil in terms of human security. In this regard, the present study, which is titled“An Investigation into The Turkish Perception of Human Security After Syrian Civil War”investigates the definition, a short history of human security and schools of human security, United Nations' (UN) definition of human security and its reports on human security, starting phase of Syrian civil war, and whether the perception of human security has changed after this period. Syrian civil war was designated as a turning point, and Turkey's reaction to this war in terms of human security defined by United Nations (UN) was analyzed in this thesis study. The current study also investigates the role of United Nations in Syrian civil war on the basis of the organisation's definition of human security, using the methods of literature review. All in all, the roles of Turkey and United Nations in the solution of problems created by Syrian civil war and whether the perception of human security in Turkey has changed accordingly were investigated in this thesis study.