İç Anadolu Bölgesi'nde tüketicilerin fastfood tüketim alışkanlıkları
Fastfood consumption habits of consumers in Central Anatolia Region
  1. Tez No: 574956
  2. Yazar: AYŞE SEVAL KUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN BURAK AĞIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fastfood tüketimi, İç Anadolu Bölgesi, Ev dışı gıda tüketimi, Vücut kitle indeksi, Fast-food consumption, Central Anatolia Region, Out-Of-Home Food Expenditure, Body mass index
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Fastfood kavramı; kısa sürede hazırlanan, hızlı hazır yiyecekler olarak tanımlanmaktadır. Çalışmada kullanılan anketler, 2016 yılı içerisinde yaz ve kış dönemi olarak iki dönemde gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı; İç Anadolu Bölgesi'nde yaşayan tüketicilerin fastfood ürünlerine karşı tutum, davranış ve alışkanlıklarını belirlemektir. Bu amaçla 2016 yılı yaz ve kış dönemi olmak üzere farklı sosyo-ekonomik gruplarda bulunan toplam 346 tüketici ile anket yapılmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı istatistikler, parametrik, parametrik olmayan testler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; tüketicilerin %50,9'unun fastfood tüketiminde bulunduğu, tüketici gelirlerindeki artışın, gıda ve fastfood harcamalarını da arttırdığı tespit edilmiştir. Tüketicilerin fastfood harcamasının gıda harcamasına oranı ortalama %8,73 olarak saptanmıştır. Tüketiciler, fastfood restoranlarında kredi kartı kullanabilme imkanının olması, önceden ödenecek ücretin bilinmesi, kasada bekleme süresinin kısa olması ve çocuklara yönelik oyun alanlarının olmasının fastfood tüketiminde etkili olduğu saptanmıştır. Analiz sonuçlarına göre, fastfood tüketimi ile tüketicilerin yaşı, eğitim seviyesi, gelir düzeyi, VKİ (Vücut Kitle İndeksi), Alışveriş Merkezi (AVM)'ne gitme sıklığı, sağlık sorunu ve evde yemek pişirilme durumu arasında istatistiki olarak önemli bir farklılık tespit edilmiştir. Fastfood tüketimini artıran en önemli faktörün tüketicilerin gelir seviyesinin yükselmesi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The fast-food concept is defined as fast and ready foods that prepared in a short time. The aim of this study is to determine the fast-food consumption habits and behaviors of consumers living in Central Anatolia Region. To this end, the data were obtained from 346 consumers in different socio-economic groups and analyzed by using descriptive statistics, parametric and non-parametric tests. According to the results, 50.9% of the consumers were consuming fast-food and the increase in consumer income also increases food and fast-food expenditure. The share of fast-food expenditure on total household food expenditure was found to be 8.73% on average. Results showed that credit card availability, knowing the price before payment, short waiting time and having playing area for children were effective advantages of a fast food restaurant. According to the results, a statistically significant difference was found between fast-food consumption and the age, education level, income level, Body mass index (BMI), frequency of going shopping center (Mall), health problem and cooking at home. The most important factor that increases fast-food consumption is the increase in the consumer's level of income.