Gençlerin sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü katılımlarıyla algılanan ebeveyn tutumları, motivasyon ve iyi oluş arasındakiilişkinin incelenmesi
An examination of the relationship between perceived parenting attitudes, motivation and well-being with voluntary participation of young people in social responsibility studies
- Tez No: 574969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZİZE NİLGÜN CANEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, genç yetişkinler, ebeveyn tutumu, gönüllülük, gönüllülük motivasyonları, iyi oluş, PERMA iyi oluş, Youth, young adults, parenting attitude, volunteering, volunteering motivations, well-being, PERMA well-being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikolojik Danışma ve Rehberlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmada gençlerin sosyal sorumluluk çalışmalarına gönüllü katılımıyla algılanan ebeveyn tutumları, motivasyon ve iyi oluş arasındaki ilişkinin saptanması amaçlanmış, çalışma ilişkisel tarama modeliyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de yaşayan 18-30 yaş arasındaki gençler oluşturmaktadır. Örneklem seçkisiz örnekleme metoduyla belirlenmiş Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden katılan 1220 gençten oluşmaktadır. Verilen toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Dirik, Yorulmaz ve Karancı (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Kısaltılmış Algılanan Ebeveyn Tutumları Ölçeği-Çocuk Formu, Şaklar (2015) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Gönüllü Fonksiyonları Envanteri ve Demirci, Ekşi, Dinçer ve Kardaş (2017) tarafından Tükçe'ye uyarlanan PERMA İyi Oluş Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilerek, yüzde, frekans, ortalama puan, standart sapma gibi değerler ve yapılan Bağımsız Gruplar t Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Post-Hoc tekniklerinden LSD analizi, Pearson Çarpım Moment Korelasyonu, Nokta Çift Serili Korelasyon, Çoklu Regresyon ve Moderatör Etki Analizi sonuçları tablolar halinde sunulmuştur. Araştırmanın sonucunda; - Gönüllü katılımı ile algılanan ebeveyn tutumları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, - Gönüllü katılım ile gönüllülük motivasyonları ve iyi oluş arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu, - Gönüllü katılımın ne kadar zaman devam edeceğinin; algılanan ebeveyn tutumu ve gönüllülük fonksiyonları toplam puanı ile anlamlı ilişkisinin olmadığı, gönüllülük fonksiyonlarının alt boyutlarından değer, anlama ve geliştirme motivasyonlarıyla ve PERMA iyi oluş ile pozitif anlamlı ilişkili olduğu, - Algılanan ebeveyn tutumlarından duygusal sıcak anne ve baba alt boyutları ile gönüllülük motivasyonları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, aşırı koruyucu ve reddedici ebeveyn tutumları ile gönüllülük motivasyonları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı, vi - Algılanan ebeveyn tutumlarından duygusal sıcak anne ve baba alt boyutları ile PERMA iyi oluş arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, aşırı koruyucu ve reddedici ebeveyn tutumları ile PERMA iyi oluş arasında negatif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu, - Algılanan ebeveyn tutumları alt boyutlarından duygusal sıcak anne, aşırı koruyucu anne, duygusal sıcak baba tutumları, gönüllülük motivasyonları ve haftalık gönüllülük süresinin PERMA iyi oluşu anlamlı bir şekilde yordadığı (%21,2), - Haftalık gönüllülük süresinin, gönüllülük motivasyonu ve PERMA iyi oluş ilişkisi üzerindeki moderatör etkisinin yordama gücünü %2 yükselttiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationship between perceived parenting attitudes, motivation and well-being with the voluntary participation of young people in social responsibility studies. Young people between the ages of 18-30 in Turkey constitute the target population of the research. The sample consists of 1220 young people from 7 geographical regions of Turkey, which are designated by the random sampling method. The personal data form prepared by the researcher, abbreviated Assessment of Perceived Parenting Attitudes in Childhood: Turkish Form of the S-EMBU for Children, adapted to Turkish by Dirik, Yorulmaz and Karancı (2015), Volunteer Functions Inventory adapted to Turkish by Şaklar (2015), PERMA Well-Being Scale adapted to Turkish by Demirci, Eksi, Dinçer and Kardaş (2017) were used in the collection of data. The data obtained were analyzed with the SPSS 22.0 package program and the results of the independent groups t-test, one-way variance analysis (ANOVA), LSD Analysis from Post-Hoc techniques, Pearson Product Moment Correlation, Point Biserial Correlation, Multiple Regression and Moderator Effect Analysis are presented in tables. The results indicate that; - There is no meaningful relationship between voluntary participation and perceived parenting attitudes, - There is a positive and meaningful relationship between voluntary participation and volunteering motivations and well-being, - There is no meaningful relationship between the perceived parenting attitude and the total score of volunteering functions and how long the voluntary participation will continue, and how long will voluntary participation continue is positively correlated with value, understanding and enhancment motivations from the lower dimensions of volunteering functions and PERMA well-being. - There is a positive relationship between mother's and father's emotional warmth subdimensions and volunteering motivations from perceived parenting attitudes, there is viii no meaningful relationship between over protective and rejecting parenting attitudes and volunteering motivations, - There is a positive relationship between mother's and father's emotional warmth subdimensions and PERMA well-being from perceived parenting attitudes, there is a negative relationship between overprotective and rejecting parenting attitudes and PERMA well-being, - Perceived parenting attitudes from the lower dimensions of mother's emotional warmth, overprotective mother, father's emotional warmth attitudes, volunteering motivations and weekly volunteering period significantly predicted (21.2%) PERMA well-being. - The weekly volunteering period increased the predictive power of the moderator effect on volunteering motivation and PERMA well-being relationship by %2.