Kayseri ili doğal peyzajlarında ekoturizm ve görsel peyzaj kalitesi üzerine bir araştırma
A research on ekotourism and visual landscape quality in Kayseri natural lanscapes
- Tez No: 574968
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE KISAKÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ekoturizm, SWOT analizi, Görsel Kalite analizi, Kayseri, Doğal Peyzaj, Ecotourism, SWOT analysis, Visual Quality analysis, Kayseri, Natural Landscape
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
KAYSERİ İLİ DOĞAL PEYZAJLARINDA EKOTURİZM VE GÖRSEL PEYZAJ KALİTESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS TEZİ) GÖKHAN SAYIN ÖZET Temeli doğal ve sosyo-kültürel değerlere uzanan ekoturizm, ekolojik ve sosyo-kültürel açıdan sorumlu, doğal çevreye dayanan turizmdir. Ekoturizm uygulamaları doğal kaynakların akılcı kullanımlarını sağlayarak yöre halkına ekonomik fayda sağlayan, doğal kaynakların sürdürülebilirliğine hizmet etmektedir. Kayseri ili bünyesinde kaynak değerleri açısından zengin, ekolojik olarak önemli ve korunmaya değer bir çok doğal peyzaj bulunmaktadır. Bu doğal peyzajların kaynak değerlerini ekonomik, yönetsel ekolojik birçok sorun tehdit etmektedir. Kayseri ili doğal peyzajlarının sürdürülebilirliği ve akılcı kullanımı için ekoturizm faaliyetlerinin belirlenmesi önem taşımaktadır. Bu noktadan hareketle bu çalışma, Kayseri ili doğal peyzaj alanlarının ekoturizm faaliyetlerinin belirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla yürütülen çalışmada SWOT analizi ve Görsel Kalite Değerlendirmesi yönteminden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda Kayseri ili doğal peyzajlarının kuş göç yolları üzerinde olması, zengin flora ve fauna varlığının en güçlü yönü olduğu ve yüksek görsel kaliteye sahip olduğu belirlenmiştir. Alanın sahip olduğu yüksek görsel kaliteden yararlanılarak ve macera turizmi, doğa turları, bisiklet turizmi, fotoğrafçılık, kuş gözlemciliği, atlı doğa yürüyüşü gibi pasif ekoturizm faaliyetleri için uygun olduğu belirlenmiş ekoturizm potansiyelinin değerlendirilebilmesi için öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON EKOTOURISM AND VISUAL LANDSCAPE QUALITY IN KAYSERİ NATURAL LANSCAPES (MASTER'S THESIS) GÖKHAN SAYIN ABSTRACT Ecotourism, whose origins go back to natural and socio-cultural values, is an ecologically and socio-culturally responsible tourism based on the natural environment. Ecotourism practices serve the sustainability of natural resources, which provide economic benefits to local people by providing rational use of natural resources. There are many natural landscapes rich in terms of resource values, ecologically important and worth preserving in Kayseri. The resource values of these natural landscapes are threatened by many economic, managerial and ecological problems. Determination of ecotourism activities is important for the sustainability and rational use of natural landscapes of Kayseri. Starting from this point, this study was carried out with the aim of determining the ecotourism activities of the natural landscape areas of Kayseri. In this study, SWOT analysis and visual quality assessment method were used. As a result of this study, it is determined that the natural landscapes of Kayseri are on the bird migration routes, rich flora and fauna are the most powerful aspects and have high visual quality. Suggestions have been developed to evaluate the potential of ecotourism which is determined to be suitable for passive ecotourism activities such as adventure tourism, nature tours, bicycle tourism, photography, bird watching, equestrian trekking by taking advantage of the high visual quality of the area.