Tekirdağ Malkara ilçesi mahallelerinde vahşi depolama alanlarının çevresindeki toprakların arsenik durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the arsenic situations of the soils of wild storage areas in Tekirdag Malkara district neighborhood
- Tez No: 575228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU BOYRAZ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: arsenik, malkara, vahşi depolama, toprak kirliliği 2019, 135 sayfa, arsenic, malkara, wild storage, soil pollution 2019, 135 pages
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma, 2016- 2017 yıllarında Tekirdağ İli Malkara İlçesindeki 18 adet çöp depolama sahası ve çevresinden 3 farklı noktadan alınan toprak örneklerindeki arsenik durumlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. 18 farklı noktada 54 adet toprak numunesinin analiz sonuçları incelenmiş, toprak örneklerinin içerisinde bulunan arsenik değerleri Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmeliği' ne göre değerlendirilmiştir. Ayrıca vahşi depolama alanlarından belirli uzaklıklardaki topraklardan örnekler alınmış olup bu toprakların arsenik içeriği belirlenmiş ve elde edilen bulgular çerçevesinde arseniğin toprak kirliliği yönünden zararları araştırılmıştır. Sarnıç, Hereke, Ballı, Balabancık, Ahievren, Kermeyan, Karacahalil, Allıışık, Çavuşköy, Yörük, Gözsüz ve Sağlamtaş mahallelerinde A noktası topraklarında, arsenik konsantrasyonu en yüksek değerlerde olup bunun nedeninin toprakların çöp döküm merkezi içerisinde bulunmasından dolayı olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, İbribey ve Izgar mahallelerinde bulunan B noktası topraklarındaki arsenik yüksekliği; toprakların kil yüzdelerinin yüksek olmasına bağlanmaktadır. C noktası topraklarındaki yüksek arsenik derişimi ise; Şahin, Müstecep, Karacagür ve Kozyörük mahallerinde bulunmakta ve bu topraklardaki yüksek konsantrasyonlar, tarım ilacı atılmasından kaynaklanabileceği tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the arsenic status of soil samples taken from 18 landfills and around 3 different points in Malkara District of Tekirdağ Province in 2016-2017. The results of the analysis of 54 soil samples at 18 different points were investigated, and the arsenic values found in soil samples were evaluated according to the Regulation on Soil Pollution Control and Point Source Contaminated Sites. Also samples were taken from the land at distances from the wild storage areas and arsenic content of these soils were determined and the damages of arsenic in terms of soil pollution were investigated within the framework of the findings. It is thought that the arsenic concentration is at the highest level in the territory of point A at Sarnic, Hereke, Ballı, Balabancık, Ahievren, Kermeyan, Karacahalil, Allıışık, Çavuşköy, Yörük, Gözsüz and Sağlamtaş neighborhoods and this is due to the fact that the soil is located in the garbage dump center. However, the excess of arsenic in the territory of point B in the neighborhoods of Ibribey and Izgar is attributed to the high percentage of clay in the soils. The high concentration of arsenic in point C is found in the Sahin, Müstecep, Karacagür and Kozyörük districts, and it is estimated that high concentrations in these soils may result from the discarding of pesticides.