Türkiye Liquidambar orientalis Mill. ormanlarının epifitik biryofit florası
The epiphytic bryophyte flora of Turkish Liquidambar orientalis Mill. forest's
  1. Tez No: 575270
  2. Yazar: UĞUR ÇATAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT KIRMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Karayosunları, Flora, Epifitik, Liquidambar orientalis, Türkiye, Mosses, Flora, Epiphytic, Liquidambar orientalis, Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışma Liquidambar orientalis (sığla, günlük, amber) ağaçları üzerinde epifitik olarak yaşayan karayosunlarının (yapraklı karayosunları, ciğerotları ve boynuz otları) çeşitliliğini belirlemek üzere gerçekleştirilmiştir. Sığla ağaçları gerek kendilerine özgü yaşam alanları, gerek oldukça uzun zamandan beri insan yaşamına katılmaları ve gerekse de evrim sürecinde sığıntı alanlarda kalmalarından dolayı oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu bitkinin yaşam alanları çeşitli koruma statüleri altında korunmaktadır. Sığla ağaçlarının münferit veya toplu olarak yaşadıkları alanlara gerçekleştirilen arazi çalışmaları sonucunda toplam 433 paket karayosunu örneği ağaçların taban, gövde ve yan dal üzerlerinden toplanmıştır. Tüm örneklerin teşhis edilmesi sonucunda 12 familyaya ait 25 cins altında 49 karayosunu alandan tespit edilmiştir. Bunlardan yalnızca bir tanesi ciğerotlarına ait olup, boynuz otlarına ait herhangi bir takson tespit edilememiştir. En zengin familyalar sırasıyla Orthotrichaceae, Pottiaceae ve Brachythceae olarak sıralanmıştır. En zengin cins 12 taksonla Orthotrichum'dur.
Özet (Çeviri)
The presented study was aimed to investigate diversity of epiphytic bryophytes (mosses, liverworts and hornworts) living on Liquidambar orientalis (sweetgum, amber tree) trees. Sweetgum trees have an important position either with their distinctive habitat, contribution to human life for considerable long time or living in limited areas during evolutionary process. Habitat of this plant is protected with several protection statuses. For this study 433 packages of moss samples were collected from base, trunk and branches of trees as a result of field studies to areas of individual or group living sweetgum trees. After identification of all samples 49 bryophytes were determined under 25 genus, belonging to 12 families. Among these, only one taxa of liverworts were found, no taxa were identified belonging to hornworts. The richest families were listed as Orthotrichaceae, Pottiaceae and Brachythceae respectively. The richest genus were Orthotrichum with 12 taxa.