Yıldızeli (Sivas) GB'sında yer alan plütonik kayaçların petrojenetik korelasyonu
Petrogenetic correlation of plutonic rocks in Yildizeli (SW Sivas)
- Tez No: 575276
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZMİ OTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sivas, plutonic rocks, alkaline magma, mineralogy-petrography, geochemistry, petrology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Yıldızeli (Sivas) G-GB' sında yer alan çalışma alanının temelini Yıldızeli Metasedimanter Grubu oluşturur. Yıldızeli Metasedimanter Grubu üzerinde tektonik dokanaklı olarak Sorhunlu ultramafiti bulunur. Plütonik birimler, metamorfik temeli ve ofiyolitleri sıcak dokanak ile kesmektedir. Plütonik birimler, Yücebaca Granitoyidi, Davulalan Siyenitoyidi ve Kırkpınar Foid Monzosiyeniti olarak üç farklı litodeme ayrılmıştır. Yücebaca Granitoyidi' ni oluşturan magma, eş yaşlı mafik ve felsik magmaların homojen karışması (magma mixing) ile oluşmuş hibrit bir magmadır. Birim kendi içinde fraksiyonel kristalleşme (FC) gösterir. Alkalin - transalkalin (subalkalin) karakterlidir. Silisçe aşırı doygun alkalin (ALKOS, peralkos) karakterlidir. Yücebaca Granitoyidi' nin bölgeye yerleşimi, çarpışma ile eş zamanlı (syn-collision) – çarpışma sonrası yükselim (Post-Collision Uplift) – geç orojenik (Late-Orogenic) evresidir. S-tipi, levha içi granitoyid (WPG) özelliğindedir. Davulalan Siyenitoyidi' ne birimlerin kuvars içeren örnekleri de S-I-tipi granitoyid alanına düşerken, feldispatoyid içeren örnekler A-tipi granitoyid alanına düşmektedir. Davulalan Siyenitoyidi' nin kuvars içeren örnekleri silisçe aşırı doygun alkalin (ALKOS, peralkos) karakterli, foid içeren Davulalan Siyenitoyidi ise Silisçe tüketilmiş alkalin (ALKUS) karakterlidir. Geç orojenik evrede bölgeye yerleşmiş, levha içi (WPG) granitoyidlerdir. Kendi içinde fraksiyonel kristalleşme gösterir. Kırkpınar Foid Monzosiyeniti'ne ait kayaç örnekleri alkalin bileşimli, A-tipi granitoyidler olarak tanımlanmıştır. Birim kendi içinde fraksiyonel kristalleşme gösterir. Silisçe tüketilmiş alkalin (ALKUS) karakterlidir Anahtar kelimekler: Sivas, plütonik kayaçlar, alkalin magma, mineraloji-petrografi, jeokimya, petroloji,
Özet (Çeviri)
Yıldızeli Metasedimentary group is situated at the bottom of study area in the Yıldızeli (S-SW Sivas), and tectonically underlined by Sorhunlu ultramafic rocks. The metamorphic basement and ultramafic rocks was intruded by plutonic units. The Plutonic rocks have been subdivided into three different units. Those units are Yücebaca Granitoids, Davulalan Syenitoid and Kırkpınar Foid Monzo-syenite. Yücebaca granitoid has been defined as silica over saturated alkaline, trans-alkaline (ALKOS-peralkos) in character, placed in the study area during/after collision processes. Yücebaca granitoids is defined as S-type granitoid. The Davulalan Syenitoid was formed from a hybrid magma which characterized by homogeneous mixing of simultaneous mafic and felsic magmas. Davulalan Syenitoid has been defined as silica under saturated alkaline, (ALKUS-peralkos) and silica over saturated alkaline (ALKOS) in character. Booth Yücebaca granitoid and Davulaan Syenitoid were formed during/after collision processes by hybrid magma, which was formed by homogeneous mixing of simultaneous mafic and felsic magmas. This feature itself obviously shows evidence of fractional crystallization (FC) in within plate granite area of (WPG) tectonic discrimination diagram. Kırkpınar Foid Monzo-syenite is A-type and silica undersaturated alkaline (ALKUS) in character. This unit shows fractional crystallization (FC) in itself.