Born-global firms' export performance considering innovation, business relations and country-level contextual factors: An analysis using GEM data from 2008 to 2015
Dünya capındaki firmaların inovasyon, iş iliskileri ve ülkedüzeyinde baglamsal etkenleri kapsamında ihracat performansı :2008'den 2015'e GEM verilerini kullanan bir analiz
  1. Tez No: 575413
  2. Yazar: SIKANDAR ABDUL QADIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKÇEN ARKALI OLCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Born global, Entrepreneurship, Early Internationalization, Exports, Innovation, Global Entrepreneurship Monitor (GEM), Global Innovation Index (GII)
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri ve Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Erken uluslararasılasma kavramı, küresel-dogan olarak adlandırılan yeni bir girisimci türüyarattı. Günümüz dünyasında, her birey basarılı bir girisimci olmayı hedefliyor. Girisimciler gerekli kaynaklarla donatılırsa daha iyi performans gösterebilirler. Küreseldoganı basarılı yapan nedir veya küresel-doganın basarısına hangi faktörler katkıda bulunur? Her tür girisimci için yüksek basarısızlık oranları göz önüne alındıgında, küreseldogan firmaların, ihracatla ölçülen basarılarında inovasyon, is iliskileri ve ülke dü zeyindeki baglam gibi çesitli faktörlerden ne ölçü de yararlandıgını test ettigimiz bir arastırma modeli kavramsallastırıyoruz. Arastırma hipotezlerimizi test ederken, Küresel Girisimcilik Monitörü (KGM) verilerinden küresel olarak çekilen 70'ten fazla ekonomiyi kapsayan bir veri seti olusturuyoruz ve çoklu dogrusal regresyon ve hiyerarsik dogrusal modeller uyguluyoruz. Sonuçlarımız, firma inovasyonunun ve ülke baglamlarının firma ihracatındaki firma yası ile etkilesime girdigini gösteriyor. Ayrıca girisimcilik deneyimi, basarısızlık korkusu, baslangıç becerileri ve sektörler dahil olmak üzere çesitli girisimcilik ve isletme özellikleri kontrol edildiginde girisimcinin mevcut is iliskilerinin basarıyı önemli ölçü de etkiledigi sonucuna varılmaktadır. Sonuçlarımız, yenilikçiligin, is iliskilerinin ve ülke baglamının, küresel-dogan firmaların basarısında nasıl etkilestiklerine dair literatüre ısık tutarken politika yapıcılar ve girisimciler için de çok çesitli uygulamlar önermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of early internationalization created a new type of entrepreneur that is called a born-global. In today's world, every other individual is aiming to be a successful entrepreneur. Entrepreneurs can perform better if provided with necessary resources. What makes born-global successful or what factors contribute to the success of born-global? Considering the high failure rates for all types of entrepreneurs, we conceptualize a research model where we test to what degree born-global firms benefit from various factors such as innovation, business relations and country-level context on success as measured by export. In testing our research hypotheses, we compose a data-set covering more than 70 economies globally drawn from GEM data and apply multiple linear regression and hierarchical linear models. Our findings suggest that firm innovation and country contexts interact with firm age on firm exports. Besides, existing business relations of the entrepreneur also significantly affect success controlling for various entrepreneurial and business characteristics including entrepreneurial experience, fear of failure, startup skills, and industry. Our results shed light on the literature on how innovation, business relations, and country context interact on the success of born-global making several implications for policymakers, entrepreneurs.