Organize sanayi bölgelerinde çevre yönetimi ve İkitelli Galvano Teknik Sanayi Sitesi örneği
Environmental management in the organized industrialregions and the case of İkitelli Galvano Technical Industry sites
  1. Tez No: 575466
  2. Yazar: SİNEM METE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYMA ORDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: metal kaplama, organize sanayi bölgesi, atık, atıksu
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Tez çalışmasında öncelikli olarak organize sanayi bölgelerinde çevre yönetimi ele alınmıştır. Bu kapsamda atık, atıksu, emisyon ve iş güvenliği kapsamında değerlendirmeler yapılmıştır. Endüstriyel faaliyetlerden biri olan metal kaplama sanayisi, hızla gelişen sanayi dalları arasında önemli bir yere sahiptir. Metal kaplama sektörünün ele alındığı bu tez çalışmasında, öncelikle sektörde uygulamada olacak süreçler ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İncelenen örnek sanayi sitesinde yer alan tesislerden oluşan emisyon, atık ve atıksu kaynakları belirlenerek, oluşan atıksu ve emisyonlarla ilgili alınan önlemler ile yönetmelikler kapsamında değerlendirilmesi yapılmıştır. Oluşan tehlikeli atıkların önlenmesi ve azaltılması ile ilgili bilgiler verilmiştir. Metal kaplama sanayisinden kaplama işlemi sonrası uygulanan durulama banyo işlemi sonrasında çevre kirliliğine sebep olan atıksular incelenmiştir. Oluşan atıksular ortak arıtma tesisinde arıtılmaktadır. Arıtma tesisinde kullanılan prosesler ve deşarj kriterlerine ilişkin bilgiler Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis study, environmental management in the organized industrial zones was examined. In this context, waste, wastewater, emissions and occupational safety have been evaluated. Metal coating industry, which is one of the industrial activities, has an important place among the rapidly developing industries. In this thesis, which will discuss the metal plating sector, the processes that will be applied in the sector were examined and explained in detail. Emissions, wastes and wastewater resources of the facilities in the sample industry were determined and the wastes and wastes generated were evaluated in accordance with the measures taken and regulations. Information on prevention and reduction of hazardous wastes was given After the process of coating from the metal coating industry, the wastewater causing environmental pollution after the rinsing bath operation was examined. The wastewaters have been treated in the common treatment plant. The processes used in the treatment plant and the information on the discharge criteria were evaluated within the scope of the Water Pollution Control Regulation. Keywords; metal covering, Organized İndustrial Zone, waste, waste water