Environmental manegement in industrial parks
Organize sanayi bölgelerinde çevre yönetimi
  1. Tez No: 283538
  2. Yazar: PINAR AKYIL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEGÜL PALA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre yönetim sistemi, organize sanayi bölgeleri, Environmental management system, industrial parks
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Sürdürülebilir ve planlı kalkınmanın bir gereği olarak oluşan organize sanayi bölgeleri ülke ekonomisinde ve sanayileşmenin çevreye verdiği zararların önüne geçilmesinde büyük bir yeri vardır. Organize sanayi bölgeleri merkezi bir yapı teşkil ettikleri için çevre yönetim sistemlerinin uygulanması daha planlı ve kolay bir şekilde gerçekleşebilmektedir.Organize sanayi bölgesinin amacı çevresel etkilerini minimize ederek işletmelerin ekonomik performansını geliştirmektir.İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Bu alanda, anket uygulanarak çevresel sorunların mevcut durumları incelenmiş, şu an için atıkların nasıl bertaraf edildiği ve çevre mevzuatlarına uygunluğu değerlendirilmiştir.Bu çalışmada oluşturulan bir bilgisayar program yardımı ile çevresel etki değerlendirmesi, atık su, atık su alt yapı tesisleri, katı atık, hava kalitesi, tehlikeli ve tıbbi atık, kimyasal madde ve ürünleri, gürültü, yangın savunma yönetimlerini içeren çevre yönetimi geliştirilmiştir. Geliştirilen çevre yönetimi kapsamında hedefler belirlenip, alınması gereken önlem ile yapılması düşünülen eylemler açıklanmış ve bu çalışmaların sağlayacağı yararlar üzerinde ayrıntılı şekilde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Industrial Parks and Eco-industrial Parks which are formed as part of sustainable and planned development are important for the national economy and preventing environmental effects of industrialization. Because of industrial parks constitute central administration, application of environmental management system on them can be realized more planned and easily.The goal of an Industrial Park is to improve the economic performances of the participating companies while minimizing their environmental impacts.İzmir Atatürk Industrial (IAIP) was chosen as a study area. In this region, present situation of the environmental problems have been investigated to determine how wastes are removed currently and to evaluate whether these methods are appropriate for environmental laws by applying questionnaire.In this study, EMS consisting of the management of environmental impact assessment, wastewaters, wastewater infrastructure facilities, solid wastes, air quality, hazardous and medical wastes, chemical substances and products, noise and fire defense system in Industrial Parks has been developed with the help of computer program. Objectives have been improved according to the EMS. Then, precautionary measures, necessary actions are clarified and their usages for this study have been taken into consideration in detail.