Eko kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonu
Manufacturing and characterization of eco copmposites
  1. Tez No: 575531
  2. Yazar: ALP EREN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAMER SINMAZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Kompozit, Ekonomik Kompozit, Mekanik ve Tribolojik Özellikler, Partikül Takviyeli Kompozit, Ecologic Composites, Economic Composites, Mechanical and Tribological Properties, Particle Reinforced Composites
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Son yıllarda; polimer malzemelerin özelliklerinin iyileştirilmesi ve bitmiş ürün maliyetinin düşürülmesi amacı ile takviye malzemesi olarak partikül malzemelerinin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bununla birlikte son ürünlerin ekonomik olmaları kadar, çevre dostu olması yönünde yürütülen çabalar da giderek artış göstermektedir. Bu çerçevede takviye elemanı olarak farklı organik kökenli (fındık, fıstık ve ceviz kabuğu) malzemeler ile inorganik esaslı (patlatılmış perlit, olivin ve midye kabuğu) takviye partikülleri poli(fenilen sülfid) (PPS) ile polipropilen (PP) matris malzemeleri takviye edilmiştir. Üretilen numunelerin mekanik ve tribolojik özellikleri yapılan deneyler ile incelenmiştir. Midye kabuğu takviyesinin PPS'in mekanik özelliklerini olumlu yönde etkilemediği, tribolojik özellikleri açısından bakınca ise adhezif aşınmasına olumsuz etki ederken erozif aşınma ve çizilme direncine olumlu yönde etkidiği görülmüştür. Patlatılmış perlit takviyesinin PPS'nin hem mekanik özelliklerini hem de tribolojik özelliklerini iyileştirdiği görülmüştür. Aynı şekilde olivin takviyesinin PPS'nin hem mekanik hemde tribolojik özelliklerini olumlu yönde etkilediği gözelenmiştir. Öğütülmüş fındık kabuğu takviyesinin PP'nin mekanik özellikleri üzerine olumlu yönde etki ettiği gözlenmiştir. Tribolojik özellikler üzerine etkisi incelendiğinde fındık kabuğu takviyesi ile adhezif aşınma direncinin artış gösterdiği, çizilme direncinin olumsuz yönde etkilendiği, erozif aşınma direncinin ise aşındırıcı tanelerin çarpma açısına bağlı olarak düşük açılarda olumsuz etkilediği yüksek açılarda ise olumlu etkilediği gözlenmiştir. Fıstık kabuğuğu takviyesinin PP'nin hem mekanik özelliklerni hemde tribolojik özelliklerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Ceviz kabuğu takviyesinin de PP'nin hem mekanik hemde tribolojik özelliklerini olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years; The use of particulate materials as a reinforcing material for the purpose of improving the properties of polymer materials and reducing the cost of finished products. In addition, efforts to make the end products as environmentally friendly as the economic ones are increasing. In this context, reinforcing materials of different organic origin (hazelnut, peanut and walnut shell) and inorganic based (exploded perlite, olivine and mussel shell) reinforcing particles were reinforced with poly (phenylene sulfide) (PPS) and polypropylene (PP) matrix materials. Mechanical and tribological characterization of the samples were investigated by experiments. It has been observed that the mussel shell reinforcement does not affect the mechanical properties of PPS positively and it has a positive effect on the erosive wear and çizilme resistance while it has a negative effect on adhesive wear. It has been observed that the expanded perlite reinforcement improves both the mechanical properties and tribological properties of PPS. Olivine reinforcement has been shown to affect both mechanical and tribological properties of PPS positively. It has been observed that the ground nut shell reinforcement has a positive effect on the mechanical properties of PP. When the effect on the tribological properties were examined, it was observed that the adhesive wear resistance increased with the nut shell reinforcement, the çizilme resistance was negatively affected, and depending on the particle impact angle, the erosive wear resistance was adversely affected at low impingement angles and positively affected at high impingement angles. Due to the impact angle of the abrasive grains. It has been observed that peanut shell reinforcement positively affects both the mechanical and tribological properties of PP. It has been determined that walnut shell reinforcement positively affects both mechanical and tribological properties of PP.