Kamu kurumlarında personellerin bilgi sistemi kullanımındaki öz-yeterliliklerinin iş tatmini üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
An evaluation of the impact on job satisfaction of public institution staff self-efficiencies about information system usage
- Tez No: 575575
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEDAİ ÇAVUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlilik, İş Tatmini, BİT Kullanımında Öz-yeterlilik, Self-Efficacy, Job Satisfaction, Self-Efficacy in The Use of ICT
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada kamu personellerinin bilgi sistemini başarıyla kullanabilmeleri için gerekli becerilere sahip olup olmadıkları konusundaki inancın yani öz-yeterliliğinin iş tatminine etkisi incelenmektedir. Araştırma, Osmaniye ilinde kamu kurumlarında çalışan 248 beyaz yakalı personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışanların iş tatminini ölçmek için“Minnesota İş Tatmin Ölçeği”, çalışanların öz-yeterliliğini ölçmek için ise üç boyutlu ölçek kullanılmıştır. Ölçekler beşli likert ile yapılandırılmıştır. Toplanan veriler ise istatistik programı aracılığıyla incelenmiştir. Öz-yeterlilik, iş tatmini ve BİT kullanımında öz-yeterlilik ile ilgili literatür incelenmiş ve analiz sonuçlarıyla birlikte değerlendirmeler yapılmıştır. Sonuç olarak, BİT kullanılabilirlik düzeyi ve BİT kullanımındaki öz-yeterliliğin iş tatmini ile arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. BİT kullanımında kaygı unsurları ile iş tatmini arasında anlamlı bir ilişki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
It is examined the effect of self-efficacy on the satisfaction of public employees to use the information system successfully in this study. The research was conducted on 248 white collar personnel working in public institutions in Osmaniye. Minnesota Job Satisfaction scale was used to measure the job satisfaction of employees. Three-dimensional scale was used to measure the self-efficacy of the employees The scales were constructed with Five Likert Scale. The collected data were analyzed by using statistical program. The literature on self-efficacy, job satisfaction and self-efficacy in the use of ICT was examined and evaluations were made with the results of the analysis. As a result, there was no significant relationship between ICT availability and job satisfaction of ICT use. It was found that there was a significant relationship between anxiety and job satisfaction in ICT use.