Göçmen Ahıskalılarda aile (Bursa örneği)
Family in migrant Ahiskans (Example of Bursa)
  1. Tez No: 575639
  2. Yazar: YUNUS ŞİRİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Ahıska Türkleri geniş aile, çekirdek aile, evlilik, boşanma, göç, kültür
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Aile toplumun en küçük birimi ve temel yapı taşıdır. Aile ilk insanla başlayarak günümüze kadar varlığını devam ettiren kadim bir kurumdur. Kendi içinde birçok sosyal bileşenleri barındıran aile her toplumda kendisine özgü yapılarla varlığını sürdürmektedir. Bizde bu çalışmada aileye Göçmen Ahıska Türkleri özelinden bakacağız. Ahıska malum eski bir Türk yurdudur. Ahıskalılar kendilerini her zaman Türk aile grubundan görmüşlerdir. Taşıdıkları özellikler bakımından da Türk aile yapısı ve özelliklerini taşımaktadırlar. Bölgeye daha sonra Osmanlıların gelişiyle halk inanç olarak İslam dinini seçerek Müslüman kimliğine kavuşmuştur. Ahıskalılar tarihsel süreçte hiç yüzü gülmeyen toplum grubundandır. Tarihin her devresinde baskı, zulüm ve onca trajik olaylar yaşamışlardır. Bunlardan en korkunç olanı hayatları pahasına koruyup gözettikleri vatanlarından hiçbir neden olmaksızın sürgüne gönderilmeleri olmuştur. Bu esnada vefat eden on yedi bin masum insan, sürgün edildikleri yerlerdeki zorlu yaşam koşulların esnasında binlerce Ahıskaların canlarını kaybetmelerle sonuçlanmıştır. Sürgün edildikleri Ahıska ve çevre bölgelerden hala dönemeyen, dönmelerine müsaade edilmeyen halk bugün dünyanın birçok yerinde haytalarını idame ettirmekteler. Ahıskalılar bulundukları ülkelerde yerel hakla uyumlu yaşam sürmüşlerdir. Onları ayrıcalıklı kılan sürgün sonrasında kendilerine özgü geleneksel aile yaşamlarından ve kültürel özelliklerinden taviz vereden sürdüre gelmiş olmalarıdır. Bunu kendi iç disiplinleriyle ve dışa kapalı olarak sürdürmüşlerdir. Bu çalışma Göçmen Ahıskalılarda aile üzerinde teorik ve uygulamalı olarak üç bölümden oluşmaktadır. Aile yapıları geleneksel özellikleri ve şimdiye kadar sürdürdükleri yaşam biçimlerine sosyolojik araştırma yöntemleriyle ele alınacaktır. Tarihsel olarak Ahıskalılar çalışılmıştır. Uygulama bölümünde ise Bursa ilinin merkezi ilçeleri Yıldırım, Kestel, Nilüfer ve İnegöl ilçesinde yaşayan Ahıskalı katılımcılar ile Ahıskalıların aile yapıları geleneksel özellikleri geniş aileden çekirdek aileye dönüşümü ve aileyi oluşturan evlilik özellikleri üzerinde çalışmıştır. Bunları tespit etmeye yönelik mülakat yöntemi gerçekleştiriliştir. Bu mülakatlar otuz beş kişi ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Family is the smallest and basic unit of the society. The family is an old institution that firstly starts with human and continues its existence to the present day. The family which contains many social components within itself, continues to exist in every society with its own structures. In this study we will look on the family structure of Immigrant Meskhetian Turks. Meskhetian Turks are the old nation who have always seen themselves as the group of Turkish family. Even characteristics which Meskhetians carry are similar to the Turkish family. Later, with the arrival of Ottomans the community chose İslam as the religion. İn the historical process Meskhetians belong to the group of society whose faces never laugh because of tragical events and oppression with which they faced. The most terrible one was that without any reasons they were exiled from their homeland. During the period of exile seventeen thousand innocent Meskhetians were died and thousands were died during the hard adoptation of people to the new places. Meskhetians who were exiled and still have not return to their homeland, are spread all around the world. They live in a harmony with the local people. The thing that have made them priveleged is that even after the exile, they succeed to continue to keep alive their traditional family structure and culture. They succeed it by internal discipline and close outward. This study is based on the family structure of Immigrant Meskhetians and consists of three parts which are theoretical and practical. İt looks from the sociological research method on the traditional features of family structures and life styles that Meskhetians have survived so far. In the historical part it has been studied Meskhetians. The practical part of this study has been studied transformation of family structure of Meskhetians with general traditional features from large families to nuclear families and the marital characteristics that make up the family. To determine this transformation was used interview method which was done with the thirty five Meskhetians who live in central districts of Bursa like Yıldırım, Kestel, Nilüfer and İnegöl.