Suruçlu ve Kobanili kadınların göç bağlamındaki dayanışma ve çatışma deneyimleri
The re-position of femininity with the mutual experiences of immigrant women and the women from Suruç
  1. Tez No: 575698
  2. Yazar: MÜJGAN GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHSİN SOYUDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dayanışma, Çatışma, Göç, Suruçlu Kadınlar, Kobanili Kadınlar, Solidarity, Conflict, Migration, the women from Suruç, the women from Kobani
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma Türkiye'nin Şanlıurfa ilinin Suruç ilçesinde yerleşik olan Suruçlu ve Suriye'nin Kobani bölgesinden göçle gelen kadınların göç olgusu bağlamındaki gündelik deneyimlerini odağına alarak göç süreci ve sonrasında her iki grup kadın arasındaki dayanışmalı ve çatışmalı süreci kadınlık konumlanışları çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırma, Suruçlu ve Kobanili kadınların göç sürecindeki kadınlıklarını ortaya çıkarmada merkezi bir yere sahip olan kadınların gündelik deneyimleri ışığında yol almıştır. Çünkü –bu çalışma- gündelik yaşamın, bireyler veya kimlikler arasındaki farklılıkların veya benzerliklerin hem ortaya çıktığını hem de o meydana gelmenin zemini olduğunu varsaymaktadır. Suriye'de artan iç çatışmalar sonucunda Suruç bölgesine göç eden kadınlar ile Suruçlu kadınlar arasında göçlerin yaşandığı ilk zamanlarda kadınlar arasında önemi yadsınamayacak derecede dayanışmalar görülmüştür. Fakat Kobanili kadınların Suruç'ta ikamet sürelerinin uzamasıyla söz konusu dayanışmalı süreç bir takım çatışmalara yerini bırakmıştır. Bu araştırma her iki grup kadının dayanışma ve çatışma ikileminin kadınların kadınlık konumlanışını etkilendiği varsayımındadır. Dolayısıyla kadınlar arasında ortaya çıkan dayanışma ve dayanışma örüntüleri, dayanışmanın nedenleri, her iki grup arasındaki çatışmalar ve ilişkisel çatışmanın mikro belirleyicilerinin neler olduğu bu çalışmayı biçimlendiren önemli konulardır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine the process with the solidarity and conflict between both groups of women after the process of immigration and by focusing their daily experiences at the context of phenomenon of immigraiton of the women immigrating from the region of Kobani of Syria and the women from Suruç who settled in Suruç which is the town Şanlıurfa in Turkey in the frame of their reposition of femininity. This research proceeds with the light of the daily experiences of the women who have got a central place for revealing the femininities of the women from Kobani and Suruç in the process of immigration. Because this study assumes both that the differences and similarities among daily life individuals or identities appear and that they are the basis of occurrence. As a result of the increasing internal conflicts in Syria, the solidarity in a grade, whose importance wouldn't be able to be denied, was seen between women who migrated to Suruç region and women from Suruç in the early times of migration. But, with the prolongation of Kobanese women's residence in Suruç, this solidarity process was replaced by a number of conflicts. This study assumes that the solidarity and conflict dilemma of both groups of women affects the feminine position of women. Therefore, the solidarity and the patterns of solidarity appearing among women, the reasons of solidarity, the conflicts between the two groups and the micro-determinants of the relational conflict are important issues shaping this study.