Grupların özel otomorfizmaları
Special automorphisms of group
- Tez No: 575867
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖZTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: IA-Otomorfizmler, İç Otomorfizmler, Merkez Otomorfizmler, IA- Automorphims, Inner Automorphisms, Central Automorphisms
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET GRUPLARIN ÖZEL OTOMORFİZMALARI MAZICIOĞLU, Gülçin Yüksek Lisans Tezi, Matematik Danışman: Dr. Öğr. Üy. Özge ÖZTEKİN Haziran 2019 42 sayfa G bir grup olsun. G nin otomorfizmlerinden oluşan küme, bileşke işlemi ile bir grup oluşturur ve bu grup Aut(G)ile gösterilir. Aut(G) nin bazı özel alt grupları IA-otomorfizmler grubu, iç otomorfizmler grubu, merkez otomorfizmler grubu, pointwise-iç otomorfizmler grubu, tame otomorfizmler grubu, normal otomorfizmler grubu, class-preseving otomorfizmler grubu, center-fixing otomorfizmler grubu, otomorfizm gruplarıdır. Tez de bu özel otomorfizm grupları ele alınmış ve özellikleri verilmiştir. Ayrıca konu ile ilgili yapılan çalışmalardan bu özel otomorfizm gruplarının birbirine eşit olması için G nin hangi koşulları sağlaması gerektiğini derledik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPECIAL AUTOMORPHISMS OF GROUP MAZICIOĞLU, Gülçin M.Sc. in Mathematics Supervisor: Asst. Prof. Dr. Özge ÖZTEKİN June 2019 42 pages Let G be a group. The set of automorphism of G establishes a group with the composition map and this group detones as Aut(G). Some special sub-groups of Aut(G) are the group of IA- automorphims, inner automorphisms, central automorphisms, pointwise-inner automorphisms, tame automorphisms, normal automorphisms, class-preserving automorphisms, center-fixing automorphisms the group of automorphisms. In this thesis, the groups of special automorphisms have been considered and properties have been given. Furthermore, we have compiled that under which conditions of G, the groups of this special automorphism to be equal, from the studies that are related to this topic.