TRT Türk halk müziği repertuvarında bulunan asker türkülerinin makam ve usûl bakımından incelenmesi
An analysis of soldier ballads in TRT Turkish folk song repertoire in terms of mode and style
  1. Tez No: 575886
  2. Yazar: ERDEM HADİ İRTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SELİM DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Gelenek, Türk Halk Müziği, Geleneksel Türk Halk Müziği, Asker, Türkü, Asker Türküleri, Ağıt, Tradition, Turkish Folk Music, Traditional Turkish Folk Music, Soldier, Folk Song, Soldier Ballads, Elegy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu çalışmanın amacı, TRT THM repertuarında bulunan asker türkülerinin makam ve usûl özelliklerini ortaya koymaktır. Böylece asker türkülerine ait makam, usûl özellikleri ve müzikal değerlerini ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Bu ana amaç içerisinde türkülerin karar perdeleri güçlüleri gibi makamsal özellikleri; zaman, birim, usûl türü, incelenerek usûl özellikleri ve ait olduğu bölgelere bakılarak bölgelerine olan dağılımları saptanmaya çalışılmıştır. Bu araştırmanın yürütülmesinde belgesel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini örneklemini ise TRT THM repertuarında bulunan 46 asker türküsü oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda TRT THM repertuarında bulunan asker türküsü incelenmiş; farklı makam dizilerinin ve farklı usûl kalıplarının işlendiği ortaya çıkarılmıştır. Yurdumuzun bütün bölgelerinde benzer ve farklı özelliklerle ortaya konulan asker türkülerinin kültürel ve milli mirasımızın önemli parçalarından birini oluşturduğu görülmüştür. Bu çalışmanın sonucunda TRT THM repertuarında bulunan 46 adet asker türküsü incelenmiştir. Bulunan 46 eserden % 34.82 oranla en çok Hüseyni dizisine ait olduğu, % 56.48 oranla en çok ana usûl tespit edildiği sonuçlarına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the mode and style characteristics of thesoldier ballads in the TRT (Turkish Radio and Television Association) TFM (Turkish Folk Music) repertoire. Thus, it is aimed tofind out the mode and style characteristics of the soldier balladsand their musical values.Within this main purpose, the modal characteristics of the ballads such as keynote strong; time, unit, type of style have been examined and stylistic properties and their distribution by regions have been tried to be determined. A documentary survey model was used in conducting the research. In the research, the TRT TFM repertoire comprises the population. The sample consists of 46 soldier ballads in the repertoire. As a result of the research, the ballads of the soldiers in the TRT THM repertoire were examined and it was found out that different mode sequences and different stylistic patterns were processed. It was seen that the ballads of soldiers, which were put forward with similar and different characteristics in all parts of our country, constitute an important part of our cultural and national heritage. As a result of this study, 46 soldier ballads in the TRT THM repertoire were examined. It was concluded that 34.82% of the 46 works primarily belong to the Hüseyni scale and there were primarily 56.48% common methods.