Türkiye'de dilsiz kaval yapım teknikleri ve icraya yansımaları
Maki̇ng techni̇ques of di̇lsi̇z kaval and reflecti̇ons over performance i̇n Turkey
  1. Tez No: 575887
  2. Yazar: BERAT TALAT KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Dilsiz Kaval, Dilsiz Kaval Yapımı, Kaval, Dilsiz Kaval, Making of a Tongue Kaval, Kaval
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Türk halk müziği çalgılarından dilsiz kavalın geliĢtirilerek gelecek kuĢaklara aktarılması dilsiz kavalın standardizasyonunun tamamlaması ve standart bir üretiminin olmasıyla mümkün olabilir. Standardizasyonun sağlanması için yapılan çalıĢmalarda kavalın yapım süreci ile ilgili olarak çalgının yapısını, çalgı yapım tekniklerini, kullanılan aletleri, malzemeleri ve icraya etki eden unsurları ortaya koyan yeterli sayıda çalıĢma bulunmamaktadır. Bu nedenle, bu tez çalıĢmasında çalgının yapımında kullanılan teknikler ve icraya etki eden unsurlar tespit edilmeye çalıĢılmıĢtır. ÇalıĢmanın“GiriĢ”bölümünde çalıĢmanın amacı, kapsamı; araĢtırmada kullanılan bilimsel araĢtırma yöntemleri hakkında bilgi verilmiĢtir.“Birinci Bölüm”de kültür, müzik kültürü, Türk müzik kültürü, Türk müzik kültürünü yansıtan türlerden biri olan Türk halk müziği, Türk halk müziği sazları ve bu sazların içinde yer alan nefesli çalgılar ve organoloji gibi temel kavramlar hakkında bilgi verilmiĢtir. Birinci bölümde son olarak konu ile ilgili yayın ve araĢtırmalar verilmiĢtir.“Ġkinci Bölüm”de ise çalıĢmamıza konu olan geleneksel Türk halk müziği çalgılarından dilsiz kaval hakkında etimolojik, tarihsel, yapısal ve teknik bilgiler görsellerle desteklenerek aktarılmıĢtır.“Üçüncü Bölüm”de Türkiye‟de dilsiz kaval yapımı, dilsiz kaval yapımında kullanılan malzemeler, kullanılan araçlar ve teknik detaylar verildikten sonra icrayı hangi açılardan etkilediği belirtilmiĢtir. ÇalıĢmanın dördüncü bölümü olan“BaĢlıca Kaval Yapımcılarının Kaval Yapımına Ve Ġcraya Yansımaları ĠliĢkin GörüĢleri”baĢlığı altında ana konumuz olan dilsiz kaval yapımı hakkında yapılan alan çalıĢmasında elde edilen bilgiler verilmiĢtir. Yarı yapılandırılmıĢ görüĢme tekniğiyle muhtelif dilsiz kaval yapımcılarıyla görüĢülmüĢ ve elde edilen bulgular yorumlanmıĢtır. AraĢtırmanın“Sonuç”bölümünde, araĢtırma kapsamına giren konuların benzer ve farklı yönleri ortaya konularak çalıĢma nihayete erdirilmiĢtir.
Özet (Çeviri)
Mute kaval one of Turkish Folk Music instruments can be developed and transferred to future generations by completing the standardization of mute kaval and having a standard production. There are not enough studies about standardization of the instrument in order to establish the standardization of the instrument, the structure of the instrument, the techniques of instrument making, the instruments used, the materials and the factors affecting the performance. For this reason, in this thesis, the techniques used in the making of the instrument and the factors affecting the performance were tried to be determined. In the“Introduction”part of the study, the purpose and scope of the study; information about scientific research methods used in research. are given In the first chapter, the basic concepts such as culture, music culture, Turkish music culture, Turkish folk music which is one of the genres reflecting Turkish music culture, Turkish folk music instruments and wind instruments and organology in these instruments are given. In the first part, the most recent publications and researches are given. In the second part, the etymological, historical, structural and technical information about the traditional Turkish Folk Music instruments, which is the subject of our study, is illustrated. In the third part after the production of mute kaval in Turkey, the materials used in mute kaval production, the tools used and the technical details are given, from what aspects they affect the execution are stated., In the fourth chapter of the study, the information gathered in the field study carried out about the production of mute kaval which is our main subject under the title of the thoughts of the mute makers on kaval productione and and their reflections the executions is given. Semi-structured interview technique was used to interview various mute kaval producers and the findings were interpreted. In the“Conclusion”section of the study, similar and different aspects of the subjects covered by the research were revealed and the study was concluded.