Bankacılık faaliyetine ilişkin ceza sorumluluğu
Criminal liability for banking activities
  1. Tez No: 575885
  2. Yazar: ÇİĞDEM GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: 5411 sayılı Bankacılık Kanunu, Bankacılık Suçları, Bankacılık Düzeni, Banking Law No: 5411, Banking Crimes, Banking System
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 496
Özet
Güven, Çiğdem, Bankacılık Faaliyetine İlişkin Ceza Sorumluluğu, Doktora Tezi, Danışman: Tuğrul Katoğlu, 456 s. Bankalar ülke ekonomileri açısından son derece önemli kuruluşlardır. Bu nedenle bankacılığın düzenlenmesi ve denetlenmesi genel ekonomik düzenin sağlanması ve korunması açısından son derece önemli olup, bu düzeni korumak amacıyla konulan kurallara aykırılık hemen hemen bütün ülkelerde çeşitli yaptırımlara tabi tutulmak suretiyle yasaklanmıştır. Hiç şüphesiz bankacılık suçlarına uygulanacak müeyyide ülkelerin kendi tercihlerine göre şekillenmekle birlikte, son yıllarda ceza hukuku yaptırımlarıyla bankacılık düzeninin sağlanması eğilimi uluslararası alanda giderek daha fazla başvurulan bir yöntem olarak göze çarpmaktadır. Ülkemiz uygulamasında da ekonomik sistem içindeki son derece kritik fonksiyonları gereği bankacılık düzeninin sağlanmasında ceza hukuku yaptırımları son derece önemli bir yer bulmuştur. Mevzuatımızda dar anlamda bankacılık suçları 5411 sayılı Bankacılık Kanununda düzenleme konusu yapılmıştır. Bunların bir kısmı doğrudan bankacılık düzenine ilişkin olarak konulan kurallara aykırılığı yaptırıma bağlarken bir kısmı ise aslında genel ceza kanununda yer alan bazı suçların aynı veya benzer adlarla bankacılık kanununa aktarılmış halinden oluşmaktadır. Kanun ceza hükümleri bakımından öncekilerden daha derli toplu bir görünüm arz etmekle birlikte, gerek suçların düzenlenmesindeki eksiklikler gerek cezalardaki adaletsizlikler ve gerek uygulamaya ilişkin yetersizlikler nedeniyle çeşitli eleştirilere konu olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Güven, Çiğdem, Criminal Liability for Banking Activities, Ph.D. Thesis, Advisor: Tuğrul Katoğlu, 456 p. Banks play an extremely important role for the countries' economies. This is why regulation and supervision of a bank is extensively important for the ensurance and the maintenance of economic system and breach of any rule which was established for preventing banking system prohibited by law with various sanctions. In recent years ensurance of banking system with criminal law sanctions gained growing popularity in international arena. Because of their critical roles in economic system criminal law sanctions for ensurance of banking system occupies an exremely important place in Turkish legislation. In Turkey banking crimes are mainly regulated under Banking Law No: 5411. The banking crimes under Banking Law No: 5411, consists of the ones which are directly related to banking system and the others which seems counterparts of the general crimes. The law seem well coordinated when compared to the previous ones, but still widely criticized because of regulation defficiencies, injustice in sanctions and insufficiencies of its execution.