Multipl sklerozlu bireyler ile aile üyelerinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between multiple sclerosis and their family members' resilience levels
  1. Tez No: 575888
  2. Yazar: SİNEM KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM KÜÇÜKGÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Multipl skleroz, psikolojik dayanıklılık, bakım verenler, Nursing, Multipl sclerosis, psychological resilience, caregivers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu araştırma, MS'li bireyler ile aile üyelerinin psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı olarak yapılan bu araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöroloji polikliniğinde Şubat 2016- Mayıs 2018 tarihleri arasında yapılmıştır. Nöroloji polikliniği tarafından takip edilen 103 MS'li birey ve 114 aile üyesi çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Her iki gruba da YPDÖ ölçeği ve farklı kişisel bilgi formları uygulanmıştır. Bulgular: Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeğine MS'li bireyler ve aile üyelerinin verdikleri cevaplar korelasyon analizi ile değerlendirildiğinde iki grubun psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında bir ilişki bulunamamıştır. Araştırmada YPDÖ ölçeğinden alınabilecek minimum puan 33, maximum puan 165 iken, araştırmaya katılan MS'li bireylerin puan ortalaması 126,30 olarak bulunmuştur. Minimum 69 puan ve maximum 165 puan alan bireylerin olduğu gözlenmiştir. Benzer şekilde araştırmaya katılan aile üyelerinin puan ortalaması 129,89 olarak bulunmuştur. Minimum 61 puan ve maximum 165 puan alan bireylerin olduğu gözlenmiştir. Sonuç: MS'li bireylerde psikolojik dayanıklılığı etkilediği düşünülen faktörlerden biri olan Aile üyelerinin psikolojik dayanıklılığı ile yapılan çalışmada iki grubun psikolojik dayanıklılık düzeyleri arasında korelasyon bulunamamıştır. Yapılacak yeni çalışmalar ile bu sonucun test edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between resilience levels of individuals with MS and family member. Materials and Methods: This descriptive study was conducted between Feburary 2016 and May 2018 in Neurology Outpatient Clinic of Neurology Department of Dokuz Eylül Üniversity. The sample of the study consisted of 103 individuals with MS and 114 family members fallowed by the neurology outpatient clinic. The resilience scale and different personal information were administered to both groups Results: When the responses of the individuals with MS and family members to the resiliance scale were evaluated by correlation analysis, no corelation was found between resiliance levels of two groups. In the research, while minimum score of the individuals with MS was 126.30. ıt was observed that there were individuals with a minimum score of 69 and a maximum score of 165. Similarly, the average score of the family members participating in the study was found to be 129.89. It was observed that there were individuals with a minimum score of 61 and a maximum score of 165. Conclusion: There was no correlation between resiliance level of family members, one of the factors thought to affect resilience level individuals with MS. It is recommended to test this result with new studies.