Muhasebe eğitiminde etik: İşletme bölümü öğrencilerinin etik algılarına yönelik bir araştırma
Ethic on accounting education: A research on the ethical perceptions of business administration students
  1. Tez No: 575965
  2. Yazar: NURBANU YILMAZ ADALMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAKİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, meslek etiği, muhasebe meslek etiği, muhasebe eğitimi, mesleki etik algısı, Ethics, professional ethics, accounting professional ethics, accounting education, perception of professional ethics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Muhasebe mesleği için potansiyel bir meslek mensubu olan işletme bölümü öğrencilerinin etik algılarının tespit edilmesi ve etik algısı bağımlı değişkeninin bazı bağımsız değişkenlere göre nasıl farklılaştığının belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İşletme Bölümünde okuyan öğrencilerden anket yöntemiyle elde edilen veriler, bilgisayar ortamına aktarılarak SPSS-23 programı yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan güvenilirlik analizinde çalışmanın güvenilirliği (Cronbach's Alpha) 0,90 bulunmuştur. Gerekli faktör analizi yapılmış ve çalışmanın geçerlilik sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonuçları, dört boyutta incelenen etik algısı ile (mesleki görev ve sorumluluklara yönelik etik algısı, kurum içi-dışı ilişkilere yönelik etik algısı, meslekleriyle ilgili bireysel davranışlara yönelik etik algısı ve mesleki ikilemlere yönelik etik algısı) cinsiyet, öğrenim hayatında etik dersi alınıp alınmadığı ve öğrencilerin babalarının meslekleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadığını göstermektedir. Mesleki görev ve sorumluluklara göre 4. sınıf öğrencilerinin etik algısı daha yüksek bulunmuştur. Gelecekte muhasebe mesleğini seçmek isteyen öğrencilerin etik algısı iki boyut açısından diğer öğrencilerden daha yüksektir. Ayrıca çalışma kapsamında, dört etik algısı boyutunun kendi içinde ne oranda ilişkili olduğu da incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular değerlendirilerek çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate ethical perceptions of business students who are potential members of the accounting profession and to determine the change of ethical perception as a dependent variable in the presence of certain independent values. In this direction, the questionnaire method has been utilized to obtain data from students of Selcuk University Faculty of Economics and Administrative Sciences and data is computerized and analyzed with SPSS-23 program. The reliability of the study is found as 0,90 (Cronbach's Alpha) in reliability analysis. Certain factor analysis is made and the validity of the study is founded. The results of study show that there are no statistically significant differences between ethical perception in four dimension (ethical perception towards professional duties and responsibilities, ethical perception towards internal and external institutional relations, ethical perception towards individual behaviors related to profession and ethical perception towards professional dilemmas) and gender, whether taking ethical course in educational life, the professions of students' fathers. Ethical perception of 4th grade is found higher according to professional duties and responsibilities. Ethical perception of students who want to choose the accounting profession is higher than others in two dimensions. As well as within the scope of the study, at what rate four dimensions of ethical perception interrelated is examined. The results of the study are evaluated and certain suggestions are made.