Marka bilinirliği kapsamında jenerik markaların tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisi
In the scope of brand awareness; Generi̇c brands effects on consumers purchasi̇ng behavi̇or
- Tez No: 575964
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZODAŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, jenerik marka, tüketici satın alma davranışları, Brand, generic brand, consumer purchasing behaviors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Marka değerinin en önemli unsurunu oluşturan marka bilinirliğinin küresel rekabet koşulları içerisinde güçlü marka olmada yarattığı avantajları göz ardı edilemez. Pazarda yer alan birçok marka bilinirliğini artırmak, pazarda yer etmek, tutunmak ve yerini korumak için birçok strateji izlemektedir. Bazı markalar var ki ürünün ilk kez pazara çıkması, hatırlanabilir olması, marka adının genelleşerek bilinirliğinin yüksek olması avantajları ile tüketicilerin satın alma davranışlarını etkilemektedir. Bu kapsamda yapılan çalışmamızın amacı; marka bilinirliği açısından jenerik markaların tüketici satın alma davranışları üzerindeki etkisini, tüketici yaş kuşaklarının benzerlik ve farklılıkları açısından incelemektedir. Yapılan çalışmada tüketici kuşakları olarak X-Y-Z kuşaklarının doğum tarihleri belirlenerek Konya ilinin Selçuklu ilçesinde anket yapılmıştır. Yapılan anket sonuçlarına göre; tüketicilerin marka bilinirliği hakkındaki değerlendirmeleri yaş kuşaklarına göre farklılık göstermemektedir. Tüketicilerin satın alma davranışları tüketici yaş kuşaklarına göre farklılık göstermemektedir. Tüketicilerin jenerik markalar hakkındaki değerlendirmeleri açısından yaş kuşaklarına göre herhangi bir farklılık bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The advantages of brand awareness, which constitutes the most important element of brand value of being a strong brand in global competition conditions cannot be ignored. Many brands in the market pursue many strategies to increase awareness, place in the market, hold on and keep their position in the market. There are some brands affect that the product get into market for the first time, to be recollective, with advantages of high brand awareness and general recognition to consumers' buying behaviors. Within this scope the aim of this study; analyze the effect of consumer buying behavior of generic brands in terms of brand awareness, similarities and differences of consumer age generations. In this study, the survey is conducted by identified the birth dates of X-Y-Z generations as consumer generations in the Selçuklu district of Konya. According to survey results; consumers' assessments of brand awareness do not differ according to age generations. Purchasing behaviors of consumers do not differ according to consumer age generations. There is no any difference in terms of consumer assessments on generic brands according to age generations.