57 numaralı Mühimme Defterinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (S.1-65)
Transcription and evaluation of the Book of Engagement no.57 (P.1-65)
  1. Tez No: 576000
  2. Yazar: HAYRİYE USLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ottoman State, Mühimme Notebook, Divan-ı Hümayûn, Road Route, Treasury Revenues
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Mühimme Defterleri, Divan-ı Hümayun'da önemli kararların alındığı, hükümlerden oluşan defterlerdir. İçerik bakımından Osmanlı Devleti'nin askeri, idari kurumlarının yapısı, çalışma tarzı, işleyişi, lojistik faaliyetleri, hukuki özellikleri, devlet kurumlarının yapısı, sosyo-kültürel yapısı hakkında bilgi vermektedir. Bu sebeple 17.yy ve 18.yy'da Osmanlı tarihinin en önemli kaynaklarındandır. Çalışmasını yaptığım 57 numaralı Mühimme Defteri 1715-1786 arasındaki hükümleri kapsamaktadır. Bu hükümlerin konuları ise zahire sevki, Osmanlı Devleti'ndeki ticaret ve tüccarlar, Osmanlı Devleti'ne konuk olan elçiler, devlet içinde yapılan atamalar, eşkiyalık olayları, hazine gelirleri, esirler ve şehir düzeni, yol güzergâhları, ulak ve menziller hakkında hangi görevlilere ne kadar bargir(binek ve yük hayvanı) verildiğine dair bilgilerden oluşmaktadır. Tezimizde öncelikle Divan-ı Hümayun ve mühimme defteri sonrasında ise defterin genel özellikleri ve muhtevasına, hüküm özetleri ve transkripsiyonuna sırasıyla ulaşılabilir. Anahtar Kelimler: Osmanlı Devleti, Mühimme Defteri, Divan-ı Hümayun, Yol Güzergâhı, Hazine Gelirleri
Özet (Çeviri)
Mühimme notebook are the notebooksof the low, where important decisions are taken by Divan-ı Hümayûnninterms of contenti it gives information about the structure working style, process, logistic, activities, legal chorocteristics, structure, of stote institutions social-cultural structure of the militory administrative institutions of the Ottoman State there fore, it is one of the most important sources of Ottoman History in the 17th and 18th centuries, the work with covers the judgements of 1715-1786 the subject of these loves one food dispotch, trode and tuccars in the Ottaman State ambassadors who are guests to the Ottoman State, state oppaintments, bandit incidents, treasury revenues prisoners and city order, rood guards messengers and range and these give us information about everyting in our thesis, the general charocteristics, contens and the tronslation of the notebook can be reached respectively.