Sakarya muharebesi ve cephe gerisi
Battle of Sakarya and the behind the facade
  1. Tez No: 576010
  2. Yazar: CANSU BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT PEHLİVANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Sakarya, Mustafa Kemal Paşa, Milli Mücadele, Sakarya, Mustafa Kemal Pasa, National Struggle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bolat, Cansu“Sakarya Muharebesi ve Cephe Gerisi”, Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale, 2019. Bu çalışma, Milli Mücadele döneminde Sakarya Muharebesi'nin ortaya çıkışını hazırlayan olaylardan başlayarak cephe ve cephe gerisinde yapılan hummalı hazırlıklar ve yardımlar, savaş ortamının asker ve toplumda yarattığı moral durumu, savaşın sonucuna bağlı olarak değişen diplomatik ilişkiler incelenmiştir. Sakarya Muharebesi'ni anlatabilmemiz için önce Kütahya - Eskişehir Muharebesi'ni ele almamız gerekmektedir. Sakarya Muharebesi 23 Ağustos 1921 - 13 Eylül 1921 tarihleri arasında meydana gelmiş ve Kurtuluş Savaşı'nın en uzun süren meydan muharebesi olarak anılmaktadır. Bu çalışmada istatistiksel olarak alınan verilerde Genelkurmay Başkanlığı Resmi Yayınları'ndan ve ATASE Arşivi'nden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bolat, Cansu“Battle of Sakarya and the behind the facade”, Master's thesis, Kırıkkale, 2019. This study, starting from the events that prepared the emergence of the Battle of Sakarya in the period of national struggle, the ardent behind the facade and facade made on the help, the morale situation created by the war environment in the military and society, the diplomatic relations that changed depending on the outcome of the war were examined. To explain the Battle of Sakarya, we must first address the Battle of Kütahya-Eskişehir. The Battle of Sakarya took place from 23 August 1921 to 13 September 1921 and is commemorated as the longest running square battle of the Liberation War. In this study, statistical data were obtained from the Official publications of the General Staff and from the atase archive.