Patronage and political corruption in Afghanistan since 2001
2001'den beri Afganistan'da patronaj ve siyasal yolsuzluk
  1. Tez No: 576113
  2. Yazar: M MANSOOR WARDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DENİZ YÜKSEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, political corruption, patronage, transparency, nepotism, accountability, petty corruption, grand corruption, kleptocracy, extortion
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu tez, öncelikli olarak yolsuzluk sorununun oluşumunu belirlemeyi ve nedenleri, etkileri, eylemleri ve yolsuzluk türlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Çalışma, yolsuzluğun temel nedenlerinin zayıf hukuk devleti, şeffaflığın ve devlet harcamalarında hesap verebilirliğin olmaması, kamu görevlilerinin düşük maaşları, yozlaşmış yargı, nepotizm, yolsuzluğa olanak sağlayan üst düzey yetkililerin tekelci gücü olduğunu vurgulamaktadır. Araştırma, aynı zamanda, Afganistan'ın tarihi hakkında bilgi vermeyi ve 2001 yılından bugüne kadar Afganistan'da yolsuzluk ve patronajın derinlemesine anlaşılmasını sağlamayı amaçlamıştır. Yolsuzluğun ekonomik büyüme ve kamu alımları üzerindeki etkileri konusundaki tartışmalar detaylı olarak ele alınacaktır.Bu tez çalışmasında, yolsuzluğun ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin olumsuz olduğu, onun yatırımları azalttığı ve mal ve hizmetlerin kalitesinin düşük olmasına yol açtığı bulunmuştur. Çalışma, yolsuzluk sorununu ortadan kaldırmak için öneriler sunacaktır. Ayrıca, hükümetin yolsuzluğu önleme konusundaki başarısız stratejileri, örneğin Afganistan Yüksek Ofisi'nin (HOO) teşebbüsü ve Afganistan'daki yolsuzlukla mücadele için geliştirilen yeni stratejiler ele alınacaktır. Örneğin, Afgan Ulusal Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi (ANSCC) .Yolsuzluk, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için uluslararası bir sorundur ve her ikisi de çeşitli biçimler ve yolsuzluk türleri yaşamaktadır.Afganistan gibi bazı ülkelerde bu sorun ülkenin kalkınması için ciddi bir engel haline gelmiştir ve yoksulluğa, işsizliğe, güvensizliğe, zayıf hükümet performanslarına ve eğitim olanaklarının olmamasına yol açmıştır. Araştırma, Afganistan'daki yolsuzluğun ardındaki nedenleri bulmayı ve yaşamın farklı yönlerinde yolsuzluğun yıkıcı etkilerini göstermeyi amaçlamaktadır. Ülkenin tarihine bakıldığında, Afganistan'da yolsuzluğa yol açan temel faktörler, onun yeniden inşa edilebilmesi için uluslararası sermayenin çok büyük bir miktarının mali sorumluluğunun olmaması ve 30 yıl süren savaş ve vahşetin Afgan kurumlarının aşınmasına yol açması ve ülkede müreffeh bir gelecek için insanların umutlarını azaltmasıdır. Afganistan'daki yolsuzluk, halkın hükümete olan güvenini ciddi biçimde tahrip etmiştir ve ülkedeki ulusal ve uluslararası yatırımları azaltmıştır. Yolsuzluk, her ülkede farklı algılanabilir; örneğin, bir kişinin hediyesi başka bir kişinin rüşvetidir. Bu yüzden, yolsuzluk eylemlerinin bile alimler arasında ortak bir algısı yoktur. Anahtar Kelimeler; Afganistan, siyasal yolsuzluk, patronaj, şeffaflık, kayırmacılık, hesap verebilirlik, küçük yolsuzluk, büyük yolsuzluk, kleptokrasi, haraç.
Özet (Çeviri)
The present thesis about political corruption and patronage in Afghanistan, aims to determine the genesis for the problem of corruption and find out the causes, effects, acts and types of corruption initially. This thesis emphasizes that the main causes of corruption are weak rule of law, lack of transparency and accountability in government expenditures, low wages of public servants, corrupt judiciary, nepotism, the monopoly-power of high-ranking officials that provide opportunities for corruption. The thesis goes on discussing the history of Afghanistan and providing a profound understanding of political corruption and patronage in Afghanistan since 2001. The debates on the effects of corruption on economic growth and public procurement will be discussed in detail. This thesis found that the effects of corruption on economic growth are negative, corruption decreases investment and leads to poor quality of goods and services. This thesis will provide recommendations for eliminating the problem of corruption. Moreover,the failed strategies of government to curb corruption will be discussed for example the attempt of High Office for Oversight (HOO) and the new strategies developed to fight corruption in Afghanistan will be discussed, such as, Afghan National Strategy to Combat Corruption (ANSCC). Corruption is an international problem for both developed and developing countries and both are experiencing various forms and types of corruption. In some countries such as Afghanistan, this problem became a serious obstacle for the development of the country and lead to poverty, unemployment of skillfullabor, insecurity, poor government performances and lack of education opportunities. The research aims to find the reasons behind corruption in Afghanistan and show the devastating effects of corruption on different aspects of life. Looking to the history of Afghanistan the main factors that promoted corruption in Afghanistan were a huge inflow of international capital for the reconstruction of Afghanistan with no or less accountability and three decades of war and brutality lead to erosion of Afghan institutions, furthermore, imposed psychological pressure on the minds of the public. So this situation led to decrease public hope for a prosperous future in the country. Corruption in Afghanistan seriously damaged the trust of the public to government and decreased national and international investment in the country. Corruption perception is different from a country to another country, for example, one person's gift will be another person's bribe. So, even the acts of corruption have no common perception among the scholars.