Şantiyelerde iş kazaları
Work accidents at construction sites
- Tez No: 576143
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ÇAKMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İş Kazası, İş Güvenliği, İş Sağlığı, Şantiyeler, Risk Değerlendirmesi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezin amacı; şantiyelerde yer alan bazı iş kalemlerinde en sık yaşanan iş kazalarını belirlemek ve iş kazalarının oranları hakkında bilgi sahibi olmaktır. Tez kapsamında ortaya çıkacak sonuçlar doğrultusunda, şantiyelerde görev yapanların olası iş kazalarını önceden tahmin edebilmesi ve bu iş kazalarından korunması için neler yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamaktır. İş kazası en kısa ifade ile işyerinde gerçekleşen, bedenen ve ruhen işçinin etkilendiği olaydır. Bu kavram neticesinde iş kazası sosyal ve ekonomik birçok sorunu meydana getirmektedir. Bu çalışmada bir şantiyenin kurulumundan bitiş aşamasına kadar tüm aşamalarda karşılaşılabilecek olası tehlikeler, tehlikeler karşısında oluşabilecek riskler ve alınması gereken önlemler konularına değinilmiştir. Bu amaçla 66 mühendis/tekniker, 36 iş güvenliği uzmanı ve 12 mimar olmak üzere toplamda 114 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Araştırma sonuçları ve literatür taraması incelendiğinde iş kalemlerinin tamamında toplam 900 adet cevap alınmıştır. Bu cevaplar incelendiğinde en çok karşılaşılan kaza tipi %18,78 ile insan düşmesi tipindeki kaza olduğu, insan düşmesinden sonra karşılaşılan kaza tipleri ise %17,22 ile malzeme düşmesi, %16,56 ile malzeme sıçraması, %14,78 ile sivri uçlu keskin kenarlı cisimlerle yaralanma, %11,22 ile el aletleri ile ele vurma, %9,33 ile malzeme arasında altında el uzuv sıkışması, %2,89 ile kazı kenarının çökmesi, %1,89 ile elektrik çarpması, %1,67 ile patlayıcı madde kazaları ve yapı makinesi kazaları, %1,56 ile şantiye içi trafik kazaları, %1,11 ile yapı kısmının çökmesi, %1 ile diğer tipteki kazalar ve en az rastlanan kaza ise %0,33 ile tezgahlara ve makinelere el uzuv kaptırma tipindeki kazalar olduğu görülmüştür. Anket sonuçlarına göre ölümle sonuçlanan kazalar en fazla %4,39 ile iskele ve kalıp işlerinde meydana gelmiştir. Beton işleri ve sıva boya işlerinde %1,75 ile ölümle sonuçlanan kaza gerçekleşirken, çatı ve cephe işlerinde bu oranın %0,88 olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is; The aim of this course is to determine the most common work accidents in some work items in construction sites and to have information about the rates of work accidents. In line with the results of the thesis, it is aimed to ensure that the employees working in the construction sites can anticipate possible work accidents and have information about what should be done to prevent them. In short, a work accident is an event that affects the worker physically and spiritually. As a result of this concept, occupational accidents cause many social and economic problems. In this study, possible dangers that may be encountered in all stages from the construction of a construction site to the finishing phase, risks that may arise in case of dangers and precautions to be taken are discussed. For this purpose, a total of 114 people including 66 engineers / technicians, 36 occupational safety experts and 12 architects were surveyed. When the results of the research and literature review were examined, a total of 900 responses were received in all of the work items. When these answers are examined, the most common type of accident is human fall type with 18.78%. The types of accidents encountered after human fall were material drop with 17.22%, material splash with 16.56%, injury with sharp-edged objects with sharp-edged objects with 14.78%, Hand-held with hand tools with 11.22%, 9.33% between the material and the hand under the limb jam, 2.89% of the excavation edge collapse, electric shock with 1.89%, explosive material and construction machinery accidents with 1.67%, 1.56% on-site traffic accidents, 1% , 11 and other types of accidents, and the least encountered accident is the type of hand-held limb with 0.33%. ix When the study was examined, fatal accidents occurred in scaffolding and formworks with a maximum of 4.39%. In concrete works and stucco paint works, an accident which resulted in death with 1.75%, while this rate is 0.88% for roof and facade works.