Şantiyelerde iş sağlığı ve güvenliği açısından risk değerlendirmesinde bulanık çıkarım tekniğinin kullanımı
A risk assessment using the fuzzy inference technique in terms of occupational health and safety in construction site
- Tez No: 365206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEDAT TOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnşaat sektörü, tehlike, risk, risk değerlendirmesi, bulanık mantık, Construction sector, hazard, risk, risk assessment, fuzzy logic
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) çalışmalarının geçmişi 19.yy. 'ın son çeyreğine kadar uzanmaktadır. Bu konudaki en önemli ve en kapsamlı düzenleme 30.06.2012 tarihinde yayımlanan 6331 sayılı İSG kanunudur. İSG kanununun temel felsefesini, işletmelerdeki üretim ya da hizmet süreçlerini gözden geçirerek meydana gelebilecek kazaları öngörme ve kazalara önlem almak oluşturmaktadır. Bu amaçla işletmeler için önleyici yaklaşım olarak risk değerlendirme çalışması zorunlu hale getirilmiştir. Risk değerlendirmesini eksiksiz olarak yapan bir firmada üretim/hizmetin kalitesi artarken yaşanabilecek kazaların önlenmesiyle işletmenin karşılaşacağı maddi ve manevi kayıplar ortadan kaldırılabilir. Risk değerlendirme sürecinin temel bileşenlerinden biri olan riskin analizinde, risk derecesi genellikle şiddet (Ş) ve olasılık (O) olarak tanımlanan iki parametrenin çarpımıyla elde edilir. Sunulan tez çalışması kapsamında, şantiyede yürütülen faaliyetlerin risk derecesi meydana gelebilecek bir kazanın olma ihtimali, kazanın sonucu ve kazanın işletme maliyetlerine etkisinin bileşkesi olarak ele alınmaktadır. Bu amaçla risk değerlendirme sürecinde bulanık çıkarım mantığına dayalı bir model kullanılarak bir şantiyenin risk değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. İnşaat sektöründe risk değerlendirmesinin bulanık tabanlı bir model yardımıyla gerçekleştirilmesi ve risk derecesinin hesaplanmasında riskin proje maliyetlerine etkisinin de dikkate alınması çalışmanın orijinal yönleridir
Özet (Çeviri)
In our country, the basis of occupational health and safety (OHS) studies has been continuing since last quarter of 19th century. The most important and comprehensive regulations on this subject is the OHS laws, which was published on 30.06.2012 No. 6331. The basic sense of OHS laws is to predict and prevent occupational accidents by investigating and analyzing manufacturing/service process. For this purpose, it is an obligation for all firms to conduct risk assessment as a proactive approach. When product/service quality in a firm, that conducts risk assessment procedure completely, increases, tangible and intangible losses of firms can be eliminated by preventing occupational accidents. In the risk analysis, which is one of the main phases of risk assessment procedure, risk magnitude is generally obtained by multiplying two parameters defined as probability and severity. In the scope of this master thesis, the risk magnitude of the activities conducted at construction site is obtained by combining the possibility of the risk, the severity of the related risk and the effects of possible accidents on project costs. Therefore, risk assessment of a construction site is conducted by using fuzzy inference based model. The originality of this study, different from literature, is to apply a fuzzy inference based model to construction sector and is to consider effects of the risk on project costs by obtaining risk magnitude in terms of OHS.