Hatay ili Sağlık Bakanlığı hastanelerinin finansal performanslarının değerlendirilmesi
Evaluation of financial performance of HatayMinistry of Health hospitals
- Tez No: 576219
- Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL KAKİLLİ ACARAVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans, Finansal Tablolar, Oran Analizi, Sağlık Bakanlığı İl Merkezi Hastaneleri, Performance, Financial Statements, Ratio Analysis, Ministry of Health Provincial Center Hospital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Hastanelerin görevi sağlık hizmetlerinin sunumunu gerçekleştirmektir. Bu hizmetleri gerçekleştirirken yürütülen faaliyetler zincirinde her bir birim çıktının sonucunu görmek ve değerlendirmek ister. 21. yy' da etkisini fazlasıyla gösteren küresel ekonomi ve üst düzey teknolojik üretimler nedeniyle, hastanelerin pazarda yaşamlarını sürdürebilmeleri ve büyümeleri açısından finansal performanslarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi önem arz etmektedir. 'Ölçülemeyen şeyin yönetilemeyeceği' hususundan hareketle üst düzey yönetime adeta finansal bilgi sunan finansal tabloların ölçümü ve analizi, yürütülen faaliyetlerin sonucunu görmek ve buna göre düzeltici ve geliştirici tedbirlerin alınmasını sağlamaktadır. Hatay ili Sağlık Bakanlığı hastanelerinin 2008-2017 yılları arasında finansal performansları, oran analizi yöntemiyle ölçülmüş ve sonuçlar üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Hatay Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı toplamda 9 hastane oluşturmaktadır. Yapılan oran analizi yöntemiyle evrendeki kamu hastanelerinin kamu hastane birliklerine bağlanılmadan önceki ve bağlanıldıktan sonraki finansal performansları yıllar itibariyle analiz edilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamındaki hastanelerin bilanço ve gelir tablolarına bakılarak analizin tutarlı ve anlamlı değerlendirilebilmesi açısından anahtar oranlar tespit edilmiş ve Microsoft Excel 2019 ofis programı üzerinden analiz gerçekleştirilmiştir. Hastanelerin likidite, faaliyet, mali yapı ve karlılık durumlarını gösteren 21 oran anahtar finansal oran olarak değerlendirilmeye alınmıştır. Yapılan oran analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre; hastaneler likit varlıklarının yetersizliği, kısa vadeli yabancı kaynak kullanımının arttığı, stokların fazlalığı ve hastanelerin zarar eğiliminde oldukları görülmektedir. Bu çalışmanın sağlık yönetimi aktörlerine planlama ve politika geliştirmelerinde önemli ipuçları sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The mission of the hospitals is to provide health services. When performing these services, each unit in the chain of activities will want to see and evaluate the outcome of the output. 21 st. century due to the global economy and high-tech production, which has more than a century's impact, it is important to measure and evaluate the financial performance of hospitals in terms of sustainability and growth in the market. Based on the fact that“what cannot be measured can not be managed”, the measurement and analysis of financial statements that provide financial information to senior management provides to see the results of the activities carried out and to take corrective and developer measures accordingly. Financial performance of Hatay provincial health departman hospitals in 2008-2017 was measured by ratio analysis method and evaluations were made on the results. The universe of the study consists of nine hospitals connected to the provincial health directorate within the borders of Hatay Metropolitan Municipality. Using the ratio analysis method, we tried to analyze the financial status of public hospitals in the universe by years before and after connecting to public hospital associations. Key ratios were determined and analyzed using the Microsoft Excel 2016 Office program in order to evaluate the analysis in a consistent and meaningful way by looking at the balance sheets and income tables of the hospitals within the scope of the research. Twenty-one proportion of the hospitals ' liquidity, operating, financial structure and profitability status are considered as key financial ratios. According to the results obtained as a result of the ratio analysis; hospitals lack of liquid assets, increased use of short-term foreign resources, excess stocks and hospitals trends to loss. It is thought that this study will provide important clues to health management actors in planning and policy development.