Akçakaya Köyü Geç Osmanlı mezar taşları
Late Ottoman Ottoman Stones in Akçakaya Village
- Tez No: 576419
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELİL ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Mezar, Mezar Taşları, Kitabe, Tomb, Tombstones, Inscription
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 313
Özet
Mezar Taşları, ölümden sonra bir hayatın var olduğuna inanan bir millet ve o milletin kültürü için en önemli konulardan biridir. Ölümden sonra yaşam inancı, Asya'dan Anadolu'ya tüm Türk toplulukları arasında kültür, töre ve inançla birleşerek günümüzde varoluşunu devam ettirmektedir. Ölüyü unutmamak, ölüyü yad etmek, ölüyü ziyaret etmek gibi kavramlar içindir ki mezar taşı dikmek, asırlardır süregelen Türk geleneklerinden biri olmuştur. Araştırmanın konusu, Kayseri Talas ilçesi Akçakaya köyünde bulunan, Osmanlı'nın son dönemine tarihlendirilen Mezar Taşlarıdır. Konuyla ilgili daha önce çalışma yapılmadığı ve herhangi bir araştırma tespit edilemediği için çalışmanın değeri bir hayli fazla önem kazanmaktadır. Araştırma, akçakaya Köyünde bulunan mezarlık üzerinden yapılmış, günümüze ulaşan ve ayakta kalabilen geç Osmanlı dönemine ait mezar taşlarını kapsamaktadır. Yerinde incelenen ve belgelenen mezar taşlarında yöresel, kültürel ve çevresel kültürlere etkileri incelenerek değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tipoloji çalışmaları ise elde edilen malzemeler doğrultusunda form, kullanılan malzeme ve tip açısından ele alınmıştır. Türk Sanatı açısından önemli bir yere sahip olan Mezar Taşları, Kayseri Talas ilçesi Akçakaya Köyünde bulunan örnekleriyle değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışma ile aynı coğrafyada çalışılmamış ve çalışılmayı bekleyen mezar taşlarının araştırılmasına öncülük edilmesi, daha sonraki çalışmalara kaynak olması, belgelenerek, kayıt altına alınması, korunması ve Türk Sanatına kazandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Gravestones are one of the most important issues for a nation who believes there is a life after death and for their culture. The belief in life after death continues to exist today by combining culture, tradition and belief among all Turkish communities from Asia to Anatolia. Building the tombstone has been one of the centuries-old Turkish tradition to remember the dead, not to forget dead and to visit the cemetery. The subject of the research is the Tombstones in the Akçakaya village of Talas district of Kayseri and dated to the last period of the Ottoman Empire. This study is very valuable and significant since no previous studies have been conducted on the subject and no research has been documented. The research covers the gravestones of the late Ottoman period, which survived to the present day and were built over the cemetery in Akçakaya Village. Examining and documenting at the original site, it was tried to evaluate the local, environmental and cultural effects of the gravestones. The typological studies were handled in terms of form, materials and type used in line with the obtained materials. Tombstones, which have an important place in terms of Turkish Art, were tried to be evaluated with the samples in Akçakaya Village of Talas district of Kayseri. The aim of this study was to pioneer the research of tombstones that were not studied in the same geography and to be studied, to be a source for subsequent studies, to be documented, to be recorded, to be protected and to be brought into Turkish Art.