Anterior kavernöz sinüse endoskopik transorbital yaklaşım (Anatomik kadavra çalışması)
Endoscopic transorbital approach to anterior cavernous sinus (Anatomical cadaver study)
- Tez No: 576525
- Danışmanlar: PROF. DR. SAVAŞ CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: Transorbital, lateral kompartman, anteroinferior kompartman, optik strut, superior orbital fissür, Transorbital, lateral compartment, anteroinferior compartment, optic strut, superior orbital fissure
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Giriş ve amaç: Superior orbital fissür (SOF) ve optik kanalın (OK) orbitaya açılış yerlerinin endoskopik olarak gösterilmesi, bu bölgeden yapılacak yaklaşımın tanımlanması ve kavernöz sinüse (KS) invazyon gösteren özellikle izole lateral ve anteroinferior kompartman tutulumu gösteren hipofiz adenomları ve diğer sellar ve parasellar bölge tümörlerinin güvenli bir şekilde eksize edilmesine olanak sağlayacağının araştırılmasıdır. Gereç ve yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Laboratuarında 3 kadavra ve bu kadavralarda her iki göz üzerinde 6 KS endoskopik transorbital teknikle incelenerek çalışıldı. Endoskopik diseksiyon 0 derece açılı Olympus endoskop ile görüntülenerek, fiberoptik kablo, ışık kaynağı ve kamera sistemi ile dijital video kayıt sistemi ile kaydedildi. Bulgular: Periorbital diseksiyonla SOF, OK, AEA ve PEA foramenleri görüntülendi. OS turlandıktan sonra KS anterior duvarına ulaşıldı. Duvar açıldığında KS lateral ve anteroinferior kompartmanları görüntülendi. İKA, proksimal ringden paraklival karotidin son 2 cm'sine kadar görüntülendi. KS içinde seyreden kranial sinirler ve interklinoid ligamanın seyri görüntülendi. Sonuç: Endoskopik transorbital teknik KS lateral ve anteroinferior kompartmanlarına ulaşmada alternatif bir yöntemdir. Tekniğin avantajları, dezavantajları ve limitasyonları belirlenmiştir. Anatominin daha iyi anlaşılabilmesi için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: The aim of this study is to demonstrate endoscopic opening of superior orbital fissure (SOF) and optic canal (OC) to the orbit, to define the approach from this region and to investigate the possible excision of pituitary adenomas, other sellar and paracellar tumors which have cavernous sinus (CS) invasion especially at isolated lateral and anteroinferior compartment. Materials and methods: Endoscopic transorbital technique was studied in Kocaeli University Faculty of Medicine Anatomy Laboratory on 3 cadavers and 6 CS on this cadavers. Endoscopic dissection was visualized with 0 degree angle Olympus endoscope and recorded with fiberoptic cable, light source and camera system and digital video recording system. Results: SOF, OC, AEA and PEA foramens were visualized by periorbital dissection. Anterior wall of CS was reached after drilling the OS. When the wall was opened, CS lateral and anteroinferior compartments were visualized. ICA were visualized from proximal ring to the last 2 cm of paraclival carotid artery. Cranial nerves within the CS and the course of the interclinoid ligament were visualized. Conclusion: Endoscopic transorbital technique is an alternative method for reaching the lateral and anteroinferior compartments of CS. The advantages, disadvantages and limitations of the technique have been determined. New studies are needed to understand the anatomy better.