Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin yenidoğan palyatif bakım ilişkin uygulama ve tutum düzeylerinin belirlenmesi
Determining newborn palliative care related intervention and attitude of nurses working in newborn intensive unit
  1. Tez No: 576526
  2. Yazar: MÜGE ACARALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLZADE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif bakım, Hemşire, Tutum, Yenidoğan, Semptom, Palliative care, Nurse, Attitude, Newborn, Symptom
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde çalışan hemşirelerin yenidoğan palyatif bakıma ilişkin uygulama ve tutum düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma Kocaeli ilinde yenidoğan yoğun bakım ünitesi bulunan hastanelerde yapılmıştır. Araştırmayı kabul eden 245 hemşire örneklem kapsamına alınmıştır. Veri toplama aracı olarak“Veri Toplama Formu”ve“Yenidoğan Palyatif Bakım Tutum Ölçeği (YPBTÖ)”kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 programında uygun analizler kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin, %58,4'ü 19-26 yaş grubunda, %95,1'i kadın ve %55,9'u lisans mezunudur. Hemşirelerin, %46,1'i yenidoğan palyatif bakıma ilişkin bilgi sahibi olduğunu, %66,1'i bu bilgiyi yetersiz bulduklarını belirtmiştir. Yenidoğan palyatif bakıma yönelik hemşirelik davranışlarından; hemşirelerin %24,5'inin ebeveynleri bebeğin hastalık ve tedavisi ile ilgili bilgilendirdiği, %9,8'inin ebeveynler ile ölüm hakkında konuştuğunu, %9'unun ziyaret kısıtlamalarını kaldırdığı belirlenmiştir. Yenidoğan palyatif bakımda hemşirelerin en sık kullandığı girişimlerin ağrıya yönelik kundaklama-sarmalama (%78), solunum sıkıntısına yönelik aspirasyon (%86,9), kusmaya yönelik bebeğin gazının çıkarılması (%91,4), konvülsiyona yönelik güvenli çevrenin sağlanması (%74,3), moniliyazisi önlemeye yönelik biberon, emzik gibi ürünlerin dezenfekte edilmesi (%79,2), dekübite yönelik pozisyon değişimi (%91) olduğu saptanmıştır. YPBTÖ alt boyut puan ortalamaları incelendiğinde“Organizasyon”alt boyut puan ortalaması 17,56±3,11,“Kaynaklar”alt boyut puan ortalaması 15,25±3,88,“Klinik”alt boyutu puan ortalaması 7,26±1,64 olduğu belirlenmiştir. YPBTÖ alt boyutu puan ortalamaları ile yaş, çocuk varlığı, öğrenim durumu, çalışma süresi, palyatif bakım konusunda bilgi sahibi olma ve bilgiyi yeterli bulma durumu değişkenleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0,05). Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin yenidoğan palyatif bakım konusunda farkındalığının arttırılması, hemşirelik uygulamalarına ilişkin standart kılavuzların geliştirilmesi ve eğitim müfredatına yerleştirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING NEWBORN PALLIATIVE CARE RELATED INTERVENTION AND ATTITUDE OF NURSES WORKING IN NEWBORN INTENSIVE UNIT This study was applied descriptively in order to determine newborn palliative care related intervention and attitude of nurses working in newborn intensive unit. This study was held at hospitals in Kocaeli which have newborn intensive care units. 245 nurses who accepted the study were included as samples. Data Collection Form and Newborn Palliative Care Attitude Scale (NIPCAS) were used as data collection tool. Data was evaluated in the program, called SPSS 22.0 by using appropriate analysis. 58,4% of the nurses who took part in the study were between the ages of 19-26, 95,1% of them were women and 55,9% of them were graduated from university. 46,1% of nurses said that they had information about newborn palliative care while 66,1% said the information they had already had was inadequate. The attitudes of nurses towards newborn palliative care were stated like following; 24,5% of them informed the parents about the illness and the treatment, 9,8% talked to parents about the deaths, and 9% removed the restrictions on the visits. The sharpest attempts in newborn palliative care were listed as below: pain-oriented swaddling (78%), respiratory distress-oriented aspiration (89,9%), vomitting-oriented being farted of babies (91,4%), disinfecting the feeding bottles, nipples, etc. for avoiding moniliasis (79,2%), changing the position for decubitus (91%). NIPCAS subdimension score averages were determined as following: subdimension score averages of“Organization”is 17,56±3,11, the average for“Sources”is 15,25±3,88 the score for“Clinic”is 7,26±1,64. The difference between NIPCAS subdimension score averages and the factors, such as age, having a child, educational background, working time, having information about newborn palliative care, thinking that having enough information was statistically determined meaningful (p0,05). In the direction of results of the research, it was advised to increase the awareness of nurses about the newborn palliative care, to improve standard guide related to nursery treatments, and to organize it according to curriculum.