İstanbul' a göç etmiş kadınların sosyalleşmesinde sporun rolü- Beylikdüzü örneği-
The role of sport in the socialization of women who migrated to İstanbul -example of Beylikdüzü-
  1. Tez No: 576548
  2. Yazar: AYTEN GÜNEŞ ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP AY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Spor, Kadın, Sosyalleşme, Sporun Rolü, Migration, Sports, Women, Socializing and the Role of the Sports
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Günümüzde birçok nedenden dolayı göç eden kadınların sayısı giderek artmaktadır ve süregelen bu artış göç çalışmalarını cinsiyet çalışmaların yöneltmiştir. Kadınların göç ettikleri yerde sosyalleşmeleri araştırmalar arasında giderek önemli hale gelse de kadınların sosyalleşmek için sporu bir araç olarak kullanmaları üzerine yapılan çalışmalar yeterli olmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin farklı bölgelerinden İstanbul'un en fazla göç alan ilçelerinden biri olan Beylikdüzü ilçesine farklı zamanlarda ve çeşitli sebeplerden dolayı göç eden kadınların sosyalleşme süreçlerinde sporun oynadığı rolün ortaya koyulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu amaç doğrultusunda Beylikdüzü Belediyesi Beylicium AVM ve Barış Mahallesi/ Semerkand Spor Merkezlerine üyeliği olan 155 kadının katılımı ile uygulama gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri anket kullanılarak toplanmış ve verilerin analizinde SPSS 20.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Araştırma sonucunda kadınların Beylikdüzü'nde ikamet etme süreleri arttıkça spor yapma sıklıklarının arttığına dair anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Ayrıca kadınların büyük bir kısmı spor yaparken etrafındaki kişiler ile daha çabuk iletişim kurduklarını belirttiğinden kadınların göç ettikleri yerde sosyalleşmelerinde sporun olumlu bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Nowadays, the number of women migrating for many reasons is increasing and this ongoing increase has led migration studies to gender studies. Although the socialization of women in the place of migration has become increasingly important among researches also studies on women's use of sport as a means to socialize are not plentiful. The purpose of this study, from different regions of Turkey, Istanbul is the show's most immigration is one of the counties in Beylikdüzü different times and the role of sport in the socialization process of young women migrating for various reasons. Material and Methods: For this purpose, 155 women who are members of Beylikdüzü Municipality the Mall Beylicium and Barış Mahallesi/ Semerkand Sports Centers have been applied. Research data were collected by using a questionnaire and SPSS 20.0 package program was used for data analysis. Findings and Results: As a result of the study, it was seen that there was no significant difference between the increasing residence time of women in Beylikdüzü and the frequency of doing sports. In addition, it was found that sport has a positive effect on the socialization of women where they migrate, since the majority of women stated that they communicate more quickly with people around while doing sports.