Örgütsel hafıza ve örgütsel öğrenme arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between organizational memory and organizational learning
- Tez No: 576689
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel hafıza, örgütsel öğrenme, bilişim sektörü, iletişim sektörü, Organizational memory, organizational learning, IT sector, communication sector
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Küreselleşmeyle birlikte örgütlerde meydana gelen değişiklikler ve teknolojide yaşanan gelişmelerle birlikte birçok örgüt“Örgütsel Hafızasını”oluşturmaktadır. Böylelikle istediği zaman geçmiş verilere ulaşabilmekte, bu verileri iş görenlerine rahatlıkla ulaştırabilmektedir. Örgütlerde geçmişteki hataların tekrarlanmasını engelleyebilecek örgütsel hafıza sistemleri gelecekteki birçok karar üzerinde etkilidir. Örgütsel hafıza ve örgütsel öğrenme sistemlerinde önemli olan doğru bilgiyi yakalayabilmektir. Bilgiyi yakalamak, yakalanan bilgiyi depolamak ve ihtiyaç duyulduğunda geri çağırmak örgütsel hafızanın genel tanımıdır. Bu çalışmanın amacı, örgütsel hafıza ve örgütsel öğrenme arasındaki ilişkiyi saptamak ve alt değişkenler arasındaki ilişkinin düzeyini belirlemektir. Yapılan korelasyon analizi sonucunda değişkenler arasında genel düzeyde ve alt değişkenler arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Bu sonuca göre örgütsel hafıza ve örgütsel öğrenme değişkenleri arasında ağırlıklı olarak orta ve daha sonrada iyi düzeyde bir ilişkinin olduğu söylenebilir. Alandaki araştırmacılara bu ilişkinin nedenselliği ve yönünün incelenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Along with the changes in organizations and developments in technology with globalization, many organizations make up their organizational memory. In this way, it can access past data at any time and easily transmit this data to its employees. Organizational memory systems that can prevent repetition of past mistakes in organizations have an impact on many future decisions. The important issue in organizational memory and organizational learning systems is to capture the right information. The general definition of organizational memory is to capture information, store captured information and recall it when needed. The aim of this study is to determine the relationship between organizational memory and organizational learning and to determine the relationship between them. As a result of the correlation analysis, a positive and significant relationship was found between the variables at the general level and between the sub-variables. According to this result, it can be said that there is a moderate and then good relationship between organizational memory and organizational learning variables. Researchers in the field may be advised to examine the causality and direction of this relationship.