Ortaöğretim öğrencilerinin spor ürünlerine yönelik marka tutumlarının incelenmesi
Investigation of the relationship between organizational commitment with sports leadership styles
  1. Tez No: 576697
  2. Yazar: İSRAFİL DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Marka, Tüketici, Spor Tüketicisi, Spor Ürünü, Marka Tutumu, Brand, Consumer of Sports Products, Sports Product, Attitude Towards Brand
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Marka; bir ya da bir grup satıcının mal ve hizmetlerini tanıtmaya yarayan ve rakiplerinden ayırt etmeye, farklılaşmaya hizmet eden isim, logo, kavram, sözcük, simge, tasarım, resim ve bütün bunların bileşkesi olan somut ve soyut bir kavramdır. Ayrıca günümüz ortaöğretim seviyesindeki gençlerin marka unsuruna verdikleri değer gün geçtikçe artmaktadır. Bu bağlamda yapılan araştırmada ortaöğretim öğrencilerinin spor ürünlerine yönelik marka tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda elde edilen verilerin değerlendirilmiş ve spor tüketicilerinin ürün marka tutumlarının incelenmiştir. Araştırma tarama modelinde betimsel niteliktedir. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 8 maddelik“Kişisel Bilgi Formu”ve spor ürünlerine yönelik marka tutumlarını belirlemek için Polat ve ark. (2008) tarafından geliştirilen 6 faktör ve 20 maddeden oluşan spor ürünlerine yönelik Marka Tutum Ölçeği (MTÖ) (4'ü marka ve reklam, 3'ü marka ile özdeşleşme, 4'ü markayı önemseme, 4'ü marka tercihi, 3'ü marka menşei, 2'si marka ve sosyal ilişkiler olmak üzere) anketi ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas İli Ortaöğretim düzeyi öğrencileri, örneklemini ise tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 378 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmanın analizinde SPSS 16 Paket Programı kullanılarak değişkenlerin yüzde (%), frekans, ortalama değerler açısından tanımlayıcı istatistikleri yapılmıştır. Diğer taraftan değişkenler arasındaki farklılıkları belirlemek amacıyla bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testlerinden faydalanılmıştır. Araştırmada spor tüketicisi, kullandığı spor ürününü markanın reklamına, imajına, kalitesine göre bir değerlendirme yaparak tercih edeceği marka hakkında daha bilinçli olduğu görülmüştür. İşletmelerin spor ürün markaları veya spor marka ürün hizmetlerini etkin bir biçimde pazarlayabilmesi veya pazardaki diğer spor ürün markaları ile rekabet edebilmesi için farkındalık ve tutundurma faaliyetlerine yönelik bilimsel saha araştırmalarının geliştirilmesi ancak marka olmakla başarılabilir.
Özet (Çeviri)
Brand, which serves for advertising the products or services of one or a group of merchandizer and meanwhile distinguishing it from its rivals, is a concrete and also a discrete concept which is a compound of name, logo, concept, word, symbol, design, image and a combination of all of the mentioned before. In addition to this, the value which is given to brand factor by the young people at adolescence period is steadily increasing. In this regard, this research aims to show the manner of students at adolescence period towards sports products and assessment of the data acquired after the analysis of the attitudes of the consumers of the sports products.The research is in the descriptive survey model. In the research, in order to determine the demographical characteristics of the participants, an eight-question ''Personal Information Questionnaire'' prepared by the researcher and a survey, in order to determine the manners towards brands, Brand Attitude Scale (Marka Tutum Ölçeği (MTÖ) , which was developed by Polat and fr.(2008) , with 6 factors and 20 questions ( four of which about brand and advertisement, three of which about identification with the brand, four of which about opinion on brand, four of which choice of brand, three of which about the origin of the brand, two of which about brand and social relations) will be used.Middle school students at the Sivas province form the population of the research and randomly selected 375 students form the sampling of the research. In the analysis of the research the percentage ( %), frequency and descriptive statics by means of average value will be done by using SPSS 16 package program. In addition to this, in order to determine the differences between the variables, independent samples t-test and one-way analysis of varience (ANOVA) will be benefited from. In the research it is assumed that consumer of the sports products will make a choice by considering the advertisement, image, quality of the product s/he uses. Inasmuch as sports product brands to commercialise the sports brand services in parallel with its purpose or compete with other sports product brands can only be done by developing the field research devoted to awareness and promotional activity.